Αγωγή με φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονία λόγω COVID-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς κατά σχεδόν 40%, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Μετά από έως 90 ημέρες περίθαλψης, 7 από 63 ασθενείς, ποσοστό 11%, στους οποίους χορηγήθηκε τουλάχιστον μια δόση tocilizumab πέθαναν. Συγκριτικά, μεταξύ όσων έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη χωρίς άλλες αγωγές, 11 από  67 πέθαναν.

Με βάση τα ευρήματα, το tocilizumab, μονοκλωνικό αντίσωμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά ασθενείς με πνευμονία που προκαλείται από την COVID-19, δήλωσαν ερευνητές.

O Dr. Xavier Mariette, δήλωσε ότι το Tocilizumab θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη σε ασθενείς που νοσηλεύονται με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία που χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο.

Φαίνεται πως το φάρμακο θα μπορούσε να ωφελεί περισσότερο ασθενείς με υψηλή φλεγμονή, δήλωσε ο Mariette.

Το Tocilizumab δεν έχει εγκριθεί ακόμα για χρήση σε ασθενείς με COVID-19 από τον FDA.

Ο ΠΟΥ αναλύει στοιχεία από αρκετές δοκιμές του φαρμάκου, οι οποίες έχουν δώσει έως σήμερα μεικτά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Mariette.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, Γάλλοι ερευνητές συνέκριναν το tocilizumab με τη συνήθη περίθαλψη με άλλες αγωγές, σε ασθενείς με πνευμονία λόγω COVID-19.

63 από τους συμμετέχοντες έλαβαν έγχυση tocilizumab σε 8 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το Tocilizumab φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία μπορεί να αποτελεί σημάδι εκτεταμένης φλεγμονής,

Όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα της  C-αντιδρώσας πρωτεΐνης μετά την αγωγή με tocilizumab ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν υποστήριξη από αναπνευστήρα σε σχέση με ασθενείς με υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης μετά τη συνήθη περίθαλψη.

Ενας σημαντικός περιορισμός της έρευνας είναι ότι έγινε τον Μάρτιο του 2020 –επομένως πολύ λίγοι ασθενείς λάμβαναν στεροειδή.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας