Nεα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένος σε ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι ηλικιωμένοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ωστόσο ο μηχανισμός της σχέσης παραμένει άγνωστος.

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή τείνουν επίσης να εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία και διαβήτη. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Aν και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και εγκεφαλικού  επεισοδίου, ιδιαίτερα καθώς μετά το εγκεφαλικό ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν τη διαταραχή, το αντίθετο μπορεί ενδεχομένως επίσης να ισχύει. Νέα έρευνα εξέτασε αν η διαταραχή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke,

Χρησιμοποιώντας ιατρικούς φακέλους της Taiwan National Health Insurance Research Database, ερευνητές συνέκριναν το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ 28.064 ενηλίκων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και  28.064 χωρίς. Η μέση ηλικία στη διάγνωση ήταν τα 37 έτη.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι ακόμα κα μετά τον έλεγχο για γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή παρέμενε ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενήλικες με τη διαταραχή είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με ενήλικες χωρίς, ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές σε ηλικιωμένους, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν μεταξύ ανθρώπων 60 ετών και άνω,

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει ανθρώπους με τη διαταραχή να διατηρούν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως να μην καπνίζουν, να ασκούνται τακτικά και να έχουν υγιές βάρος.

Οι περιορισμοί στα στοιχεία είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές έρευνες.

Η έρευνα ήταν κυρίως παρατήρησης και αν και έδειξε σχέση δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Για δεκαετίες, έρευνες έχουν δείξει σχέση  μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου πρώτα και εμφάνισης ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής στη συνέχεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα