Η εξέταση των επιπέδων των ορμονών στον πλακούντα, το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν γυναίκες που πιθανόν  θα εμφανίσουν απειλητικές για τη ζωή διαταραχές στην εγκυμοσύνη, αναφέρει έρευνα στο Nature Communications Biology.

Περίπου ένα τρίτο των πρωτεϊνών που εντοπίζονται στον πλακούντα αλλάζουν σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη με διαταραχές όπως διαβήτη κύησης και προεκλαμψία, έδειξαν τα στοιχεία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών ήταν παρόντα στο αίμα της εγκύου από το πρώτο τρίμηνο-12η εβδομάδα - σε γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης.

Οι πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ορμονών του πλακούντα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες πιθανής νόσου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών και να επιτρέψουν την έναρξη αγωγής νωρίτερα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ορμονικοί βιοδε;iκτες από τον πλακούντα θα μπορούσαν να δείξουν ποια γυναίκα μπορεί να έχει επιπλοκές δήλωσε η Amanda N. Sferruzzi-Perri .

Ανακάλυψε ότι αυτοί οι βιοδείκτες είναι παρόντες από το πρώτο τρίμηνο.

Διαταραχές κύησης όπως υπέρταση,, διαβήτης κύησης, προεκλαμψία και εκλαμψία μπορούν να επηρεάσουν περίπου 1 στις 10 εγκύους.

Γυναίκες με διαταραχές κύησης διαγιγνώσκονται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, όταν αυτές μπορεί ήδη να έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μητέρας και εμβρύου.

Για την έρευνα, η Sferruzzi-Perri χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικών για να εντοπίσει πρωτεΐνες που παράγει ο πλακούντας και τις συνέκρινε με δείγματα αίματος γυναικών με φυσιολογική κύηση και όσων εμφάνισαν διαβήτη κύησης.

Η ομάδα ανέπτυξε νέες μεθόδους για να απομονώσει και να μελετήσει ενδοκρινικά κύτταρα στον πλακούντα ποντικών, επειδή αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την έκκριση ορμονών στην κύηση.

Έκανε επίσης το γενετικό προφίλ του πλακούντα για να εντοπίσει τις ορμόνες που εκκρίνονται ώστε να δημιουργήσει χάρτη των πρωτεϊνών στο όργανο.

Δείγματα αίματος που συλλέχτηκαν για έρευνα που παρακολούθησε το αποτέλεσμα κυήσεων σε γυναίκες του Addenbrooke's Hospital στο Cambridge, έδειξαν ότι η παρουσία αυτών των ορμονών  στον πλακούντα στην αρχή της κύησης θα μπορούσε να επιτρέπει πιο έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών, δήλωσαν ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα