Ερευνητές του Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι γυναίκες που συνέλαβαν παιδί ενώ ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

H Natalie Bello, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρνητικής εξέλιξης στην κύηση και το πιο συναρπαστικό είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος για προεκλαμψία κατά 28%. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχέση ήταν ισχυρότερη σε γυναίκες 35 ετών ή μεγαλύτερες.

Επιπλέον της προεκλαμψίας, ο κίνδυνος διαβήτη της κύησης μειώθηκε επίσης σε γυναίκες που ακολούθησαν πιο στενά αυτή τη διατροφή.

Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφών. Το ερωτηματολόγιο εστίασε στις διατροφικές τους συνήθειες κατά τους 3 μήνες πριν την επίσκεψη και ζητούσε από τις γυναίκες να αναφέρουν την πρόσληψη τροφών και ροφημάτων.

Οι απαντήσεις κατηγοριοποιήθηκαν σε 9 συστατικά της μεσογειακής διατροφής: λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ολική άλεση, όσπρια, ψάρι, αναλογία μονοακρόρεστων/ κορεσμένων λιπαρών, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε:

  • Από τις 7.798 γυναίκες, το 10% ήταν 35 ετών ή μεγαλύτερες, το 11% έγχρωμες, το 17% λατίνες και το 4% Ασιάτισσες.
  • Το 20% είχε παχυσαρκία στην έναρξη της έρευνας
  • Υψηλό σκορ στη μεσογειακή διατροφή συνδεόταν με 21% χαμηλότερες πιθανότητες για αρνητική εξέλιξη στην κύηση και 28% και 37% χαμηλότερο να έχουν προεκλαμψία, εκλαμψία και διαβήτη της κύησης.

Σχετικά με τα συστατικά, υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων και ψαριού συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο για αρνητική εξέλιξη.

Χρειάζονται μακροχρόνιες έρευνες, σημείωσαν ερευνητές.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα