Το να υποφέρει κάποιος για τη μόδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερευνητές στη Βρετανία έχουν  αποδείξεις ότι τα μυτερά παπούτσια προκάλεσαν ‘’πανδημία’’ κοτσιών στα πόδια, (βλαισός μέγας δάκτυλος) στον ‘Υστερο Μεσαίωνα.

Ερευνητές του University of Cambridge ανέλυσαν 177 σκελετούς της περιοχής- και συγκεκριμένα, οστά ποδιού -και παρατήρησαν ότι όσοι ήταν θαμμένοι στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα σε κοιμητήρια για πιο εύπορους και τον κλήρο ήταν πιο πιθανό να έχουν κότσια.

Μόνο το 3% των θαμμένων στο κοιμητήριο ενός χωριού είχαν σημάδια κοτσιού, το 10% του ενοριακού κοιμητηρίου που φιλοξενούσε τον εργαζόμενο φτωχό, το 23% από τα φιλανθρωπικά νοσοκομεία και το 43% αυτών που ήταν θαμμένοι σε έδαφος μοναστηριού όπου θάβονταν εύποροι ευεργέτες και ο κλήρος.

Ενώ μόνο το 6% των ανθρώπων που θάφτηκαν μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα είχαν σημάδια κοτσιού, το 27% όσων θάφτηκαν τον 14ο και 15ο εμφάνιζαν.

Αυτό οφείλεται πιθανόν στο ότι το στυλ των παπουτσιών άλλαξε σημαντικά τον 14ο αιώνα, από πιο στρογγυλεμένο σε παπούτσι με αιχμηρή μύτη.

Ο 14ος αιώνας έφερε πολλά στυλ ρούχων και παπουτσιών με διάφορα υφάσματα και χρώματα. Μεταξύ των τάσεων ήταν μυτερά παπούτσια, δήλωσε ο Piers Mitchell. Η αύξηση στην εμφάνιση κοτσιού με το πέρασμα του χρόνου πρέπει να οφείλεται στην εμφάνιση μυτερών παπουτσιών.

Η πλειοψηφία αυτών με σημάδια κοτσιού- 20 από 31- ήταν άντρες.

Η Jenna Dittmar, ανακάλυψε επίσης ότι σκελετοί με κότσι ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σημάδια καταγμάτων, που συνήθως προκύπτουν από πτώση.

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μικρή παραμόρφωση στην οποία το μεγάλο δάχτυλο  του ποδιού σχηματίζει γωνία προς το δεύτερο και στη  βάση του σχηματίζεται οστεώδης προεξοχή, Αν και γενετικοί λόγοι και μυϊκή ανισορροπία μπορούν να προδιαθέσουν κάποιον σε κότσι, η πιο συχνή σύγχρονη αιτία είναι οι στενές μπότες και παπούτσια.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Paleopathology

Πηγές:
International Journal of Paleopathology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]
Πώς σχετίζεται το ασβέστιο στο πρωινό ή στο δείπνο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου [μελέτη]