Όταν αγοράζουμε ένα παπούτσι, προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι η άνεση και η ασφάλεια, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές, κάποια παπούτσια μπορεί να μας φαίνονται πάρα πολύ ωραία και να μην μας ενδιαφέρει ο πόνος ή το σφίξιμο. Αυτό συμβαίνει ακόμα συχνότερα με παπούτσια όπως οι μπότες, που δεν είναι συνήθως για καθημερινή χρήση.

Το να φοράμε όμως κακοσχεδιασμένα παπούτσια ή παπούτσια που δεν προσφέρουν καλή στήριξη μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για τα πόδια, αλλά και για το σώμα μας γενικότερα. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ευθυγράμμιση και τη στήριξη των ποδιών. Αν το παπούτσι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, κάθε βήμα θα έχει λίγο έξτρα πίεση, η οποία με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Πώς να επιλέξετε τις σωστές μπότες

Το να ξέρετε ποιες μπότες είναι καλύτερες για τα πόδια σας μπορεί να είναι πολύ εύκολο, αν γνωρίζετε τα βασικά.​ Ακολουθούν μερικοί οδηγοί για το πώς να επιλέξετε μπότες που είναι και όμορφες και καλές για την υγεία των ποδιών σας.

Αναζητήστε τα εξής:

Ένα φαρδύ μέρος για τα δάχτυλα, που τους δίνει χώρο για να απλώνονται φυσικά και τα εμποδίζει να πιαστούν.

Καλή στήριξη της καμάρας, που θέτει γερές βάσεις για τη στάση και την κίνηση.

Σταθερότητα στο πλάι, που σημαίνει ότι τα υποδήματα δεν λυγίζουν ή στρίβουν εύκολα.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πέντε συμβουλές για να αγοράσετε και να φορέσετε μπότες:

Δοκιμάστε τες για να τσεκάρετε την υποστήριξη: Δεν θα πρέπει να είναι εύκολο να λυγίσετε μια μπότα στη μέση από πίσω προς τα εμπρός ή από τη μία πλευρά στην άλλη. Το να υπάρχει κάποια ακαμψία μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού του ποδιού σας ενώ περπατάτε.

Αγοράστε πάτους για άνεση: Κάντε αυτό, ειδικά εάν έχετε διαβητική νευροπάθεια και τα νεύρα στα πόδια σας έχουν υποστεί βλάβη. Προσθέστε μια σόλα ειδικά για τον διαβήτη στις μπότες σας για να ανακουφιστείτε από την πίεση.

Αναζητήστε ποιοτικά υλικά: Οι μπότες βροχής ή τα μη πορώδη υλικά πρέπει να είναι εύκαμπτα και να μην χτυπούν δυνατά στους αστραγάλους, τα δάχτυλα των ποδιών και τις φτέρνες σας. Το καλό δέρμα είναι καλύτερο και αναπνέει περισσότερο. Αποφύγετε φθηνότερα υλικά που δεν επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ιδρώτα, αύξηση βακτηρίων και προβλήματα δυσοσμίας.

Αλλάξτε τακτικά τα παπούτσια σας: Προσπαθήστε να αποφύγετε να φοράτε τις ίδιες μπότες (ή παπούτσια γενικότερα) μέρα με τη μέρα. Το να φοράτε διαφορετικά παπούτσια για μικρότερα χρονικά διαστήματα μειώνει τις στοχευμένες επιπτώσεις στα πόδια, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη σας.

Προσπαθήστε να κρατάτε τα παπούτσια σας στεγνά: Αν οι μπότες σας βραχούν αφήστε τις να στεγνώσουν καλά πριν τις ξαναφορέσετε. Οι βρεγμένες μπότες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Εάν θέλετε να αποφασίσετε ποιες μπότες είναι οι καλύτερες για τα πόδια σας και έχετε ένα συγκεκριμένο στυλ στο μυαλό σας, εδώ είναι ένας γρήγορος οδηγός που είναι λίγο πιο εστιασμένος στη μόδα.

Ψηλοτάκουνες μπότες: Το να βάλετε τα πόδια σας σε αυτή την άβολη γωνία μπορεί να σφίξει τον αχίλλειο τένοντα σας με την πάροδο του χρόνου, κάτι που ανοίγει την πόρτα για την αχίλλειο τενοντίτιδα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φλεγμονή και τον πόνο.

Μπότες από δέρμα προβάτου: Είναι πολύ δημοφιλείς τον χειμώνα, αλλά (ευτυχώς) έχουν φύγει από τη μόδα. Οι μπότες από δέρμα προβάτου συνήθως δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα όσον αφορά την υποστήριξη της καμάρας ή του αστραγάλου. Αυτή η έλλειψη σταθερότητας μπορεί να σας κάνει να περπατάτε σέρνοντας τα πόδια σας. Επίσης, το άνετο και ζεστό εσωτερικό τους είναι ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια και μύκητες.

Μπότες ιππασίας: Τα πόδια σας θα εκτιμήσουν το χαμηλότερο τακούνι που φαίνεται στις περισσότερες μπότες ιππασίας. Ένα πιο στρογγυλό, πολύ βαθύ κουτί για τα δάχτυλα κάνει επίσης αυτό το στυλ μπότας μια εξαιρετική επιλογή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως τα κότσια. Παρ’ όλα αυτά, η εσωτερική σόλα είναι συχνά επίπεδη και πολύ άκαμπτη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια, όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Σε γενικές γραμμές, αν το παπούτσι δεν το αισθάνεστε καλά στο πόδι σας όταν το δοκιμάζετε στο κατάστημα, δεν έχει νόημα να περιμένετε να βελτιωθεί με μερικές φορές που θα το βάλετε. Το ίδιο ισχύει και για μπότες που «πρέπει» να περάσουν από αυτή τη διαδικασία, όπως οι αρβύλες από δέρμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]