Τόπο "αποκαλυπτηρίων", αλλά και πρώτης εφαρμογής του νέου καινοτόμου νανο-τεστ ανισωμάτων για την COVID-19 θα αποτελέσουν οι εργασίες του ετήσιου πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2021 που θα διεξαχθούν από τις 3 ως τις 10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Το τεστ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία νανοϊατρικής BL NanoBiomed σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Real Nano, θα δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό συνέδρων οι οποίοι θα παραβρεθούν δια ζώσης στις εργασίες. Οι σημαντικές πληροφορίες που θα προκύψουν όσον αφορά την παραμετροποίηση θα προστεθούν στη βάση δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των πιστοποιήσεων που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί η άδεια επίσημης κυκλοφορίας του ιατροτεχνολογικού προϊόντος στην αγορά, όπως ανέφερε ο διευθυντής τεχνολογικών εφαρμογών της εταιρίας, Κωνσταντίνος Τσιμελίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πολυσυνέδριο (φωτογραφία κάτω).

Το καινοτόμο rapid test βασίζεται στη νανοτεχνολογία με νανοσωματίδια που προσδίδουν υψηλή ευαισθησία και εκλεκτικότητα πάνω στα αντισώματα του ιού COVID-19. Χαρακτηριστικά του είναι η ευκολία στη χρήση, όπως επίσης και η ευκολία με την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η μαζική παραγωγή. Γίνεται με τη λήψη δείγματος αίματος και τα αποτελέσματα εξάγονται σε ελάχιστα λεπτά. Το τεστ θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια και τον χρόνο νόσησης, ενώ στο τελικό στάδιο της μελέτης είναι ο όσο το δυνατό ακριβέστερος προσδιορισμός και του ιικού φορτίου.

"Η εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών στην κατασκευή του το καθιστά να έχει υψηλότερη εκλεκτικότητα πάνω στα αντισώματα, γιατί όπως έχετε δει στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία έχουν βγει ελαττωματικά και αναξιόπιστα. Πάμε, με τη γνώση που έχουμε πάνω στη νανοτεχνολογία να πατήσουμε στην αξιοπιστία, στην εκλεκτικότητα και αν μπορέσουμε να το ποσοτικοποιήσουμε θα είναι το top", σημείωσε ο κ. Τσιμελίδης (φωτογραφία κάτω).

Ο ίδιος προανήγγειλε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή στον τομέα των διαγνωστικών θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν, για άλλες ασθένειες, όταν πια η πανδημία θα έχει πάψει να απασχολεί την ανθρωπότητα. "Η μεθοδολογία και οι τεχνικές που δημιουργήθηκαν ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών", είπε και πρόσθεσε: "αυτή είναι η απαρχή και η βάση για να αναπτύξουμε μια σειρά από rapid tests ή σένσορες, τα οποία θα ανιχνεύουν διάφορες ασθένειες. Ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή και αυτό έχει συσχετιστεί με μια ευρεία γκάμα προϊόντων για ανίχνευση διαφόρων ασθενειών, όπως η καρδιακή τροπονίμη" (σ.σ. δείκτης υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας για καρδιακή ανακοπή και άλλες καρδιακές βλάβες).

Στέγαστρο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το "πράσινο" στέγαστρο αυτοκινήτων, επενδυμένο με εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που θα μπορούν να φορτίζουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο όσο αυτό είναι σταθμευμένο στη σκιά του, αποτελεί άλλο ένα καινονόμο προϊόν που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου.

Η ηλιακός σταθμός φόρτισης είναι πατενταρισμένος από την ΟΕΤ, άλλη μια startup εταιρία τεχνολογίας αιχμής που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη μέσα από το οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Θα λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε υποστηρικτικά παρέχοντας ενέργεια στο δίκτυο, ενώ θα μπορεί να φορτίζει ένα αυτοκίνητο σε χρόνο από 2 ως 4 ώρες, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα ζητήσει ο χρήστης.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής τεχνολογίας της εταιρίας, Ευάγγελος Μεκερίδης, τα οργανικά φωτοβολταϊκά που θα παράγουν την "πράσινη" ενέργεια για την φόρτιση του αυτοκινήτου είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζονται κάποιον ειδικό προσανατολισμό, όπως τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, γιατί μπορούν να παράγουν ενέργεια και από τον διάχυτο φωτισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε υπάρχουσα κατασκευή, ενώ δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν πιο καλαίσθητες κατασκευές.

Η εταιρία έχει απευθυνθεί, σε πρώτη φάση, σε Δήμους και Περιφέρειες διερευνώντας το ενδιαφέρον για εγκατάσταση του προϊόντος και έχει στήσει τη γραμμή παραγωγής με τέτοιο τρόπο ώστε με βάση τη ζήτηση να πέσει σταδιακά και το κόστος, που είναι προς το παρόν πολύ υψηλό και αποτρεπτικό για έναν ιδιώτη.

"Με τις προβλέψεις μας θα μπορούμε του χρόνου να συζητάμε ότι θα μπορούσαν κάποιες εταιρίες όχι πάρα πολύ μεγάλες, μεσαίου τύπου, να μπορούν να το εντάξουν στα παρκινγκ τους. Και μελλοντικά σε 2 - 3 χρόνια να μπορεί να το βάλει ακόμα κι ένας ιδιώτης στο σπίτι του", ανέφερε στο iatronet ο διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων, Νικόλαος Καραγεώργος.

Nanotexnology 2021

To διεθνές πολυσυνέδριο Nanotexnology 2021 θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο – με δια ζώσης παρουσία και διαδικτυακά – από τις 3 ως τις 10 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, θα περιλαμβάνει τρία συνέδρια - νανοτεχνολογίας, οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και 3D Bioprinting - μια έκθεση προϊόντων νανοτεχνολογίας και 5 ειδικά workshops, ένα εξ αυτών ειδικά εστιασμένο στις εξελίξεις στη νανοϊατρική και στις εφαρμογές της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]