Το θέμα της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι επιστήμονες αξιολογούν παρόμοιες αποφάσεις που έχουν λάβει χώρες, όπως η Δανία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, δηλαδή των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, περιορίζουν έως 90% τη μετάδοση αυτή, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν.

Αρνητική στην άρση του περιορισμού είναι η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, η οποία προτείνει "να μη βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι πόσο μάλλον οι μη εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους", καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι "δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις". 

Εάν το μέτρο έμπαινε σήμερα σε εφαρμογή για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα αφορούσε συνολικά 3.175.501 Έλληνες. Μέχρι την Πέμπτη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 3,2 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε την Τρίτη και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σημείωσε πως "όλοι ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτό. Θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στην επιτροπή των ειδικών".

Σχετικά με τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, όπως είπε, "οι πρώτες τίθενται σε ισχύ σταδιακά, όπως η μη χρήση μάσκας στο γυμναστήριο από πλήρως εμβολιασμένους. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα ανοίξει περισσότερο το θέμα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας