Σταθερή αύξηση καταγράφεται στα στελέχη μετάλλαξης τύπου "Δέλτα" (ινδική) που απομονώνονται σε ελληνικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 11 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα θα προστεθούν άλλα 14, φτάνοντας συνολικά στα 25.

Η τάση είναι σταθερά αυξητική και - μόνον την περασμένη εβδομάδα - καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Εκτός από την Αττική επίκεντρο των μεταλλαγμένων στελεχών είναι και η Κρήτη. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιείται έκτακτη τηλεδιάσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θα μετάσχουν ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Άκης Σκέρτσος, ο Θόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Κρήτης. 

Τα πρώτα δύο στελέχη της "ινδικής" μετάλλαξης καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 6 Μαΐου, στις 3 Ιουνίου καταγράφηκε ακόμη 1, στις 10 Ιουνίου ακόμη 3 και στις 17 άλλα 5 (σύνολο 11).

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε την Πέμπτη στον Σκάι πως - εκτός από την Αθήνα - έχουν εντοπιστεί στελέχη στην Κόρινθο και στην Κρήτη. Εκτίμησε, δε, πως μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας.

Παρόμοιες εκτιμήσεις έκαναν χθες ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), σημειώνοντας πως το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου στην Ευρώπη θα οφείλεται στο στέλεχος "Δέλτα", ποσοστό που θα εκτιναχθεί στο 90% στα τέλη του ίδιου μήνα!

Το συγκεκριμένο στέλεχος (Β.1.617.2) είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος "Άλφα" (Β.1.1.7) και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας. Ο πλήρης εμβολιασμός φέρεται πως παρέχει προστασία σε ποσοστό άνω του 90%.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού