Άκρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα).

Έπειτα από τις προβλέψεις του Αμερικανικού CDC, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού εξέδωσαν σήμερα σχετική έκθεση για την εκτίμηση κινδύνου εξάπλωσης του συγκεκριμένου στελέχους.

Βασιζόμενοι στα υπάρχοντα στοιχεία, εκτιμούν πως το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου θα οφείλονται στο στέλεχος "Δέλτα", ποσοστό που θα εκτιναχθεί στο 90% στα τέλη του ίδιου μήνα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, το στέλεχος "Δέλτα" (Β.1.617.2) είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος "Άλφα" (Β.1.1.7) και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις πως όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι λιγότερο προστατευμένοι εναντίον της λοίμωξης, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου. Ο πλήρης εμβολιασμός, πάντως, παρέχει προστασία κατά του ιού.

Χρησιμοποιώντας προβλεπτικά μοντέλα, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως το 70% των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό θα οφείλονται στο στέλεχος "Δέλτα" στις αρχές Αυγούστου, ποσοστό που θα φτάσει στο 90% στο τέλος Αυγούστου.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν λόγω της COVID-19. Η εφαρμογή ενός σεναρίου σταδιακής μείωσης κατά 50% των μέτρων ατομικής προστασίας, δείχνει πως η συχνότητα εμφάνισης του στελέχους θα αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μοντέλα υποδεικνύουν πως οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων περιπτώσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση των νοσηλείας.

Οι θάνατοι θα φτάσουν ενδεχομένως στα ίδια επίπεδα του φθινοπώρου του 2020, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα