Επτά στους δέκα Έλληνες ηλικίας 60 ετών και άνω, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της CoViD-19.

Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, όπως στους 70 έως 79 ετών, το ποσοστό αγγίζει το 80%, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC). Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη καταγράφεται πλέον και στους υγειονομικούς, με το ποσοστό όσων έχουν λάβει την πρώτη δόση να είναι 74,8%.

Η εικόνα ενδέχεται να είναι ακόμη καλύτερη, καθώς τα στοιχεία στο ECDC περνούν με μία μικρή καθυστέρηση. Εκκρεμούν, επίσης, και πολλά ραντεβού για δεύτερη δόση.

Προβληματισμό προκαλεί η υστέρηση στην ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης: στα άτομα 80 ετών και άνω, στα οποία το ποσοστό όσων έχουν λάβει μία δόση βρίσκεται κοντά στο 70%.

Η αύξηση στα ποσοστά κάλυψης είναι μία σημαντική απάντηση στην εξάπλωση της παραλλαγής "Δέλτα" του ιού, η οποία εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

 Ηλικιακή ομάδα 1η δόση 2η δόση 
80 ετών και άνω 68,9% 65,2%
70 έως 79 ετών 77,6% 71,2%
60 έως 69 ετών 72,1% 60,9%
50 έως 59 ετών 60,5% 45,4%
25 έως 49 ετών 38,3% 16,1%
18 έως 24 ετών 8,9% 6,5%
Υγειονομικοί 74,8% 70,3%

Κίνδυνος

Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος (φωτογραφία), εξηγεί πως μία πιο μεταδοτική μορφή του ιού, είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από εκείνη που έχει μεγαλύτερη θνητότητα.

Χρησιμοποιώντας μία σειρά από μαθηματικούς υπολογισμούς, επισημαίνει:

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα 60 νέους θανάτους.

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα.

Ας όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%; Όπως και παραπάνω θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα.

"Για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση", τονίζει ο καθηγητής, για να σημειώσει:

"Ακόμα πιο μεγάλη σημασία όμως έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων".

Μετάλλαξη

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, απηύθυνε χθες έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, επικαλούμενη και τον κίνδυνο από τη παραλλαγή "Δέλτα" του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι βάσει των νεότερων στοιχείων, παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα του Covid-19 σε ποσοστό 50% έως 60%, γεγονός το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, καταδεικνύει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην αμελήσουμε να εμβολιαστούμε πριν αναχωρήσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

"Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 80% των πολιτών, προκειμένου  να καταφέρουμε να  χτίσουμε το περιβόητο επαρκές τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού και να αισθανθούμε όλοι ότι τα πράγματα πάνε καλά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι οι εμβολιασμοί", τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ορθές τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού.

"Ποτέ δεν είπαμε να πετάξουμε τις μάσκες ή να μην κρατήσουμε τις αποστάσεις. Όταν λέμε ότι βγάζουμε τις μάσκες εννοούμε σε έναν εξωτερικό χώρο όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και υπάρχουν λίγα άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι εμβολιασμένα. Πρέπει πάντοτε να είμαστε όλοι με μια μάσκα στην τσάντα ή στην τσέπη".

Με αφορμή τη συζήτηση για τις επικείμενες ανάσες ελευθερίας στους πλήρως εμβολιασμένους, εκτίμησε ότι τα μέτρα "ελάφρυνσης", που σχεδιάζει και αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μπορούν να εφαρμοστούν αλλά με προσοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο