Εξήγηση στο φαινόμενο να έχουμε ίδιο αριθμό λοιμώξεων με μετάλλαξη "Δέλτα" σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) επισημαίνει τα εξής:

"Αναρωτιούνται κάποιοι ‘πώς είναι δυνατόν να έχουμε τον ίδιο αριθμό λοιμώξεων σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους με τη μετάλλαξη Δέλτα'; Ακόμη και σε χώρες που έχουν πάρα πολλούς εμβολιασμένους πολίτες. ‘Η ακόμα και ‘γιατί να έχουμε λοιμώξεις σε εμβολιασμένους';

Για να το σκεφτούμε λίγο. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Το εμβόλιο της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της ήπιας λοίμωξης και κατά 96% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής νόσου.

Επομένως, είναι αναμενόμενο πως ένα ποσοστό των εμβολιασμένων (κοντά στο 12%) θα κολλήσουν τη νόσο αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Όμως, είναι επίσης αναμενόμενο πως το 100% των ανεμβολίαστων θα κολλήσουν αν έρθουν σε επαφή με τον ιό. Άρα, σε μια χώρα που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι ένα ποσοστό αυτών θα εμφανίσουν συμπτώματα. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Οι μη εμβολιασμένοι, όμως, δυνητικά θα κολλήσουν όλοι. Ας δούμε ένα παράδειγμα, στην εικόνα που επισυνάπτω.

Εδώ έχουμε έναν πληθυσμό που το 95% έχει εμβολιαστεί. Αλλά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 94%. Τότε, τι είναι αναμενόμενο να συμβεί εάν κυκλοφορεί μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη;

6 από τους 95 εμβολιασμένους θα νοσήσουν και όλοι (και οι 5) ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν επίσης.

Αν δούμε μόνο την κατανομή αυτών που κόλλησαν, θα δούμε ότι είναι 55 - 45 εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι.

Αλλά, έτσι δεν θα δούμε την πραγματική εικόνα: δηλαδή πως ταυτόχρονα 89 από τους 95 εμβολιασμένους δεν κόλλησαν γιατί τους προστάτευσαν τα εμβόλια!

Ας μάθουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Χωρίς πανικό και με εμπιστοσύνη στα στοιχεία που προκύπτουν από τους εμβολιασμούς".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αθηνά Λινού: "Ακούω πολλά τρελά πράγματα για τα εμβόλια"
Κλινική δοκιμή για την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS)
ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για λύση συμβάσεων με τα διαγνωστικά που είναι σε κινητοποίηση