Τα φλέγματα αποτελούν βλεννώδεις εκκρίσεις που εκχέονται από το στόμα. Πρόκειται για βλάβη, ποσοτική ή ποιοτική της φυσιολογικά παραγόμενης βλέννας στη μύτη, στα ιγμόρεια, στον λαιμό στον πνεύμονα  ή το στόμα. Ο πάσχων μπορεί να έχει την αίσθηση της πληρότητας, της κακής γεύσης ή  του καψίματος στο λαιμό ή στο στόμα.

Η βλέννα, που δημιουργείται σε μικρή ποσότητα και σε φυσιολογικές συνθήκες από κύτταρα στο στόμα, το λαιμό, τη μύτη, τον πνεύμονα, τα ιγμόρεια, έχει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Η ολισθηρή σύσταση συντελεί στην προστασία και την ενυδάτωση των ιστών και παγιδεύει πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες.Τα φλέγματα προκαλούνται από κάθε βλαπτικό παράγοντα που επηρεάζει το επίπεδο έκκρισης των κυττάρων των αεραγωγών ή του στόματος, καθώς και από τη συλλογή εκκριμάτων σε παρακείμενα όργανα που απλώς επικοινωνούν με τους αεραγωγούς και το στόμα. Ο βήχας είναι ένας ενεργητικός μηχανισμός αποβολής των φλεγμάτων για να μην προκαλέσουν αποφράξεις αεραγωγών, τοπικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών, κακή ποιότητα ύπνου, πλημμελή λειτουργία παρακείμενων οργάνων και είναι συχνό συνοδό σύμπτωμα.Τα φλέγματα προκαλούνται από βλαπτικούς παράγοντες, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς (π.χ. καπνός, ρύπανση, εισρόφηση ξένου σώματος), από νοσήματα των αεραγωγών (π.χ. καρκίνος), από λοιμώδεις φλεγμονές, που είτε επικοινωνούν με τους αεραγωγούς ή το στόμα είτε τους ερεθίζουν (π.χ. ιώσεις, φυματίωση), από νοσήματα που προκαλούν αντιδραστική παραγωγή πτυέλων, παραγωγή βλεννωδών εκκρίσεων ή αλλοίωση της σύστασης των εκκρίσεων  (π.χ. οισοφαγίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή), από αλλεργίες.

Τα κίτρινα, λευκά, ωχροκίτρινα φλέγματα είναι συνήθη σε λοιμώδεις φλεγμονές. Η αυξημένη δραστηριοποίηση κυττάρων φλεγμονής, όπως μακροφάγων και λευκών αιμοσφαιρίων, το οίδημα και παράγοντες όπως οι κυτταροκίνες, είναι υπεύθυνοι για τον παραγωγικό βήχα και το χρώμα σε μία σειρά από φλεγμονές, όπως ιώσεις, μικρόβια, μύκητες. Ιδιαίτερα μάλιστα επιθετικές μικροβιακές φλεγμονές (π.χ. πνευμονία) προκαλούν έντονη πυώδη απόχρεμψη με δραστηριοποίηση άφθονων στοιχείων φλεγμονής. Ειδικά μικρόβια (π.χ. ορισμένα είδη κλεμπσιέλλας) και ιοί προκαλούν την παραγωγή πτυέλων με πράσινο χρώμα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε:

  •  Όταν τα φλέγματα εμφανίζονται σε άτομα με μειωμένη ανοσοποιητική ικανότητα (π.χ. μωρά, ηλικιωμένοι) ή κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, λόγω χρόνιου νοσήματος (π.χ. διαβήτης, καρδιοπάθεια) η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
  • Όταν τα φλέγματα συνοδεύονται από πυρετό, σφύριγμα αναπνοής, πόνο στον θώρακα ή δύσπνοια, η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
  •  Όταν υπάρχει αίμα στα πτύελα: Η παρουσία αίματος στα φλέγματα (αιμόπτυση) είναι ένα σύμπτωμα, που υποδηλώνει συνοδό αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλης έκτασης.
  • Όταν τα φλέγματα δεν υποχωρούν τρεις ημέρες μετά την έναρξή τους, αλλά επιμένουν, η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.Οι χρονίζουσες περιπτώσεις αποβολής φλεγμάτων πρέπει πάντα να αξιολογούνται ιατρικώς. Το φλέγμα του καπνιστή, μπορεί να μην είναι ένα απλό φλέγμα του καπνιστή, αλλά να υποκρύπτει σοβαρή φλεγμονή ή καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης