Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος διαταράσσουν το έντερο και προκαλούν εξάρσεις ψωρίασης. Η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος οδηγεί σε διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου και συμβάλλει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση. Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι η μετάβαση σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή αποκαθιστά την υγεία του εντέρου και καταστέλλει τη φλεγμονή. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology.

"Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η δυτική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική φλεγμονή του δέρματος και εξάρσεις ψωρίασης", δήλωσε ο Sam T. Hwang, καθηγητής και πρόεδρος της δερματολογίας στο UC Davis Health και συγγραφέας της μελέτης.

Η ψωρίαση είναι μια επίπονη κατάσταση του δέρματος που συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Όταν τα ανοσοκύτταρα προσβάλλουν κατά λάθος υγιή κύτταρα του δέρματος, προκαλούν φλεγμονή, φαγούρα  και κόκκινα σημάδια. Έως και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα, με συμπτώματα όπως πρωινή δυσκαμψία και κόπωση, πρησμένα δάχτυλα, πόνο στις αρθρώσεις και αλλαγές στα νύχια.

Δεδομένου ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να διαδραματίσουν βασικούς ρόλους στη διαμόρφωση της φλεγμονής, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια για να μελετήσουν την επίδραση της διατροφής στην ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα. Χορήγησαν λοιπόν Ιντερλευκίνη-23 (IL-23) για να προκαλέσουν μια απόκριση που μιμείται την ψωρίαση.

Η IL-23 είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για πολλές φλεγμονώδεις αυτοάνοσες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Ο Hwang και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι μια βραχεία Δυτικού τύπου δίαιτα φαίνεται πως αρκεί για να προκαλέσει μικροβιακή ανισορροπία και δερματική φλεγμονή. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αντιβιοτικά μπλοκάρουν τις επιδράσεις της δυτικής διατροφής, μειώνοντας τη φλεγμονή του δέρματος και των αρθρώσεων.

Αρα, καταλήγει η μελέτη ότι   η μετάβαση σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρου και να καταστείλει τη φλεγμονή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]