Ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος αντιπροσωπεύει περίπου 1 στους 7,5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή πιο στενά και δεν είχαν στεφανιαία νόσο είχαν μικρότερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Οι άνθρωποι από την άλλη, που έτρωγαν κυρίως παραδοσιακή νότια διατροφή, που περιλαμβάνει περισσότερα τηγανιτά φαγητά και σακχαρούχα ποτά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Η έρευνα, η οποία εμφανίζεται στο περιοδικό της American Heart Association, προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις για τη σημασία της διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία.

Υγεία και διατροφή της καρδιάς

Τα πιστοποιητικά θανάτου δείχνουν ότι ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος είναι ένας παράγοντας σε 1 στους 7,5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια βασική αιτία είναι η στεφανιαία νόσος.

Σύμφωνα με την Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας (ODPHP) οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ποικιλία πρωτεϊνών και ακόρεστα λίπη.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, που εστιάζει στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια και τα δημητριακά, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να εντοπίσουν πέντε διατροφικά πρότυπα:

  • Το μοτίβο ευκολίας: Αυτό το διατροφικό μοτίβο αποτελείται κυρίως από ζυμαρικά, πίτσα, μεξικάνικο και κινέζικο φαγητό.
  • Το φυτικό μοτίβο: Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το μοτίβο τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, γιαούρτι, κοτόπουλο και ψάρια.
  • Το μοτίβο γλυκών: Αυτό το μοτίβο περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες επιδορπίων, καραμελών, σοκολάτας και ζαχαρούχων δημητριακών.
  • Το νότιο μοτίβο: Η νότια διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τηγανητά τρόφιμα, γλυκά ποτά, επεξεργασμένα κρέατα και αυγά.
  • Το μοτίβο αλκοόλ και σαλάτας: Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το μοτίβο καταναλώνουν πολλά φυλλώδη χόρτα, σάλτσες, ντομάτες και αλκοολούχα ποτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τη στενότερη προσήλωση στο νότιο διατροφικό πρότυπο είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου από εκείνους που το τηρούσαν λιγότερο.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που προσχώρησαν περισσότερο στη μεσογειακή διατροφή είχαν 26% λιγότερους κινδύνους ξαφνικού καρδιακού θανάτου από εκείνους που είχαν  χαμηλότερη προσκόλληση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Shikany: οι άνθρωποι που επιθυμούν να μετατοπιστούν από μια νότια δίαιτα σε μια μεσογειακή δίαιτα δεν πρέπει να προσπαθήσουν να το κάνουν ταυτόχρονα.

«Προτείνω μικρές, σταδιακές αλλαγές στη διατροφή κάποιου, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο βιώσιμες», δήλωσε ο καθηγητής Shikany.

«Για παράδειγμα: να τρώτε κρέας (ειδικά επεξεργασμένα κρέατα) μόνο λίγες μέρες την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα και παράλληλα να μειώσετε τα μεγέθη των μερίδων. Να προσθέσετε ψάρια 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα αντί να τρώτε πάντα βόειο κρέας ή χοιρινό. Να συμπεριλάβετε πιο συχνά στη διατροφή σας λαχανικά,  αντί για πατάτες ή άλλα αμυλούχα και παράλληλα να μειώσετε τον αριθμό των γλυκών με ζάχαρη που καταναλώνεται κάθε μέρα ", υπογράμμισε ο ίδιος. 

Πηγές:
Medicalnewstoday

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
H Sanofi στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών