Οι καταναλωτές και οι ασθενείς παγκοσμίως έχουν στραφεί σε ψηφιακές πλατφόρμες για να αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα (Rx), μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Γι' αυτόν τον λόγο, το πρώτο φετινό τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2,7 δισ. διαδικτυακές επισκέψεις σε κορυφαίες ηλεκτρονικές φαρμακευτικές ιστοσελίδες σε 96 χώρες. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν εκπληκτικό ρυθμό ανάπτυξης 43% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Οι λεπτομέρειες αυτής της παγκόσμιας έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο epharmacydata.com, ενώ πραγματοποιήθηκε από την Convert Group. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το Similarweb, τον παγκόσμιο κορυφαίο πάροχο πληροφοριών ψηφιακής αγοράς και αφορούσε 3.478 διαδικτυακά φαρμακεία σε 96 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Οπως αναφέρει η έρευνα, το α΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν  6,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε 230 ηλεκτρονικά φαρμακεία. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των 96 χωρών που μελετήθηκαν, η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές που δεν επιτρέπεται η πώληση ΜΗΣΥΦΑ μέσω Διαδικτύου.

Τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους. Στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες, οι επισκέψεις στα ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία έφτασαν τις 7.539 ανά 1.000 κατοίκους.

Στοιχεία της έρευνας

Η μελέτη υπογραμμίζει τη μοναδική ευκαιρία για τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκριθούν στις νέες συνήθειες των καταναλωτών και των ασθενών που αγοράζουν προϊόντα συνταγογραφούμενα (Rx) και μη συνταγογραφούμενα (OTC), καθώς και παραφαρμακευτικά προϊόντα από το διαδίκτυο. 
Από τις 96 χώρες που διαθέτουν τουλάχιστον 1 διαδικτυακό φαρμακείο, οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους σε απευθείας σύνδεση σε 47 χώρες. 

Η πανδημία, η ευρεία υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο εκσυγχρονισμός των logistics έχουν επιτρέψει την πώληση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το τελευταίο έτος, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από 5 χρόνια στις περισσότερες από τις 47 χώρες. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2020 η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας νομιμοποίησε μετά από χρόνια συζήτησης, τις διαδικτυακές πωλήσεις συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με εξαίρεση τα ναρκωτικά και τα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Τα διαδικτυακά φαρμακεία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο:

-Η Amazon πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο με την εξαγορά της PillPack το 2020.
-Η JD Health, μια μονάδα της JD.com Inc., αύξησε τα έσοδά της, σημειώνοντας άνοδο 76% από έτος σε έτος φτάνοντας τα 1,34 δισ. δολ. το πρώτοι εξάμηνο του 2020.
-Το τμήμα για την Υγεία της Alibaba παρουσίασε αύξηση εσόδων + 74% την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου του 2020.
-Ενώ οι αλυσίδες φαρμακείων, όπως η CVS & Walgreens στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 100 εκατ. διαδικτυακές επισκέψεις και οι Boots τα 20 εκατ. διαδικτυακές επισκέψεις κατά μέσο όρο, οι παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν διαθέτουν δίκτυο καταστημάτων,  όπως το 1mg στην Ινδία, η Consultaremedios στη Βραζιλία και η Apteka στη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα, με περισσότερες από 20 εκατ. επισκέψεις το μήνα κατά μέσο όρο για τους τελευταίους 6 μήνες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αγορές με προσφερόμενες υπηρεσίες όπως η κράτηση ραντεβού με γιατρούς, οι υπηρεσίες συμβουλών κ.λπ.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:

-47 σε 96 χώρες επιτρέπουν την ηλεκτρονική παραγγελία συνταγογραφούμενου φαρμάκου (Rx)
-88 σε 96 χώρες επιτρέπουν την ηλεκτρονική παραγγελία φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Οι μόνες χώρες που το απαγορεύουν είναι η Αλγερία, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Μαρόκο και η Τουρκία.
-Η Βόρεια Αμερική ήταν η περιοχή με την υψηλότερη ανάπτυξη, με τις διαδικτυακές επισκέψεις να αυξάνονται κατά + 114%. Οι διαδικτυακές επισκέψεις αυξήθηκαν κατά + 80% στη Νότια Αμερική και + 78% στη Βόρεια Αφρική.
-Η Σουηδία ήταν η κορυφαία χώρα με 18,001 επισκέψεις σε διαδικτυακά φαρμακεία ανά 1.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από 13.208 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους στη Βουλγαρία, 10.418 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους στη Λιθουανία και  9.739 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
-Η Βραζιλία έχει τα περισσότερα διαδικτυακά φαρμακεία πρώτης κατηγορίας (φαρμακεία με περισσότερες από 5 εκατομμύρια επισκέψεις ανά μέσο μήνα το πρώτο τρίμηνο του 21ου έτους) με 6 συνολικά, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 4, και τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία με 3 το καθένα.

Ο Panayotis Gezerlis, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Convert, σχολίασε: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου κλειδώματος είδαμε την πλειοψηφία των ασθενών και των καταναλωτών σε όλες τις χώρες να υιοθετούν συνήθειες αγορών από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία με τεράστια ταχύτητα. Γεγονός που υποστηρίχθηκε και από την υιοθέτηση νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές συνταγές σε πολλές χώρες, εκτός από την τρέχουσα παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε ορισμένες χώρες, περισσότερο από το 20% των εσόδων προέρχονται τώρα στο Διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι, με τις τρέχουσες τάσεις ανάπτυξης, είναι πιθανό έως το 2035 περισσότερες από τις μισές από τις συνολικές πωλήσεις προϊόντων Rx, OTC και παραφαρμακευτικών προϊόντων να πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο. "

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα διανεμηθούν στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής ePharmacy του 2021 στις 22 - 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Πηγές:
convertgroup

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]