Την αντίδραση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκαλεί η διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της CoViD-19.

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για απουσία στοχευμένης ενημέρωσης πριν η κυβέρνηση προχωρήσει το μέτρο. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τον Αύγουστο, ενώ την Τρίτη πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με
αναπηρία καθώς και στις μονάδες Υγείας.

Όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων".

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στόχος της είναι να ενισχύσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας:

"Η υποκρισία ξεχειλίζει. Κόπτεται δήθεν η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τη στιγμή που 7 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι".

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά - σημειώνει - είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία χαρακτηρίζει "αιτία πολέμου" τη διάταξη, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη και κινητοποιήσεις τον Αύγουστο.

"Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά αιτήματα (ΒΑΕ, Υγειονομικό Επίδομα, μονιμοποίηση συμβασιούχων).

"Είναι σαφές και αποδεικνύεται εύκολα, ότι η ΠΟΕΔΗΝ από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια και θα συνεχίσει να δηλώνει υπέρμαχος της εμβολιαστικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας. Αποτέλεσμα της θετικής στάσης, την οποία έχουμε επιδείξει στο θέμα αυτό, σε συνάρτηση με το αίσθημα ευθύνης, που διαθέτει ο κλάδος των υγειονομικών, είναι ο μαζικός, σχεδόν καθολικός εμβολιασμός των υγειονομικών σε ποσοστό 90% (συνυπολογίζοντας όσους διαθέτουν φυσική ανοσία)", σημειώνει.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η θεσπιζόμενη υποχρέωση των εργαζομένων να αποδείξουν, ότι δεν δύνανται να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθεί σε αναστολή η εργασιακή τους σχέση, οδηγεί σε υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως τα ιατρικά στοιχεία κάθε εργαζόμενου. "Η υποχρέωση αυτή θίγει καίρια τον πυρήνα της προσωπικότητας όλων των συναδέλφων, οι οποίοι ουδέποτε θέλησαν να γνωστοποιήσουν ένα ιατρικό πρόβλημα υγείας και πλέον υποχρεώνονται να το πράξουν προκειμένου να διασφαλίσουν την εργασία τους", επισημαίνει. 

Δημ.Κ.