Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το πρωινό ξύπνημα συνοδεύεται από όρεξη για φαγητό. Ένα γερό και υγιεινό πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, αλλά υπάρχει η περίπτωση να ξυπνήσουμε κάποια φορά χωρίς να πεινάμε. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, όμως, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα...

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το παράξενο αυτό φαινόμενο.

Μπορεί να φάγαμε ένα πολύ μεγάλο γεύμα το βράδυ

Είναι ο πιο πιθανός λόγος, και αν συμβαίνει συχνά, είναι ακόμα ένα σημάδι ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ειδικά αν το βραδινό μας γεύμα ή τα σνακ που καταναλώσαμε ήταν πλούσια σε λιπαρά ή πρωτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μάς διατηρούν χορτασμένους για περισσότερη ώρα - πολλές φορές ακόμα και το επόμενο πρωί. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, αρκεί να φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά γεύματα και να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να αλλάζουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών τη νύχτα

Κατά την διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα πολλών ορμονών στον οργανισμό εμφανίζουν αυξομειώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να αλλάξει η όρεξή μας για φαγητό. Τα επίπεδα αδρεναλίνης, σύμφωνα με έρευνες, είναι υψηλότερα το πρωί, και αυτή η ορμόνη πιστεύεται ότι επηρεάζει την όρεξη, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι. Αυτές οι ορμονικές αυξομειώσεις (όπως και με την λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την αίσθηση της πείνας) τις περισσότερες φορές είναι εντελώς φυσιολογικές και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Μπορεί να φταίει το στρες

Το στρες, όπως και η κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξη για φαγητό. Εκτός του ότι μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τα προβλήματα στον ύπνο και την κόπωση, αυξάνουν και ορμόνες όπως (ξανά) η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να καταπιέζεται η πείνα μας. Σε ορισμένους ανθρώπους, βέβαια, αυτό λειτουργεί αντίστροφα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται σύμπτωμα κατάθλιψης και η μειωμένη πείνα, αλλά και η αυξημένη.

Μπορεί να έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη

Αν είστε έγκυος, η ναυτία το πρωί είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τόσο συνηθισμένο, που υπολογίζεται ότι 80% των εγκύων το βιώνουν. Τις περισσότερες φορές αυτό το σύμπτωμα βελτιώνεται, ή και υποχωρεί, μετά τις πρώτες 14 εβδομάδες. Η πρωινή ναυτία είναι πάρα πολύ πιθανό να εξαφανίσει την όρεξή σας για φαγητό όταν ξυπνάτε. Πάντως, αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που επηρεάζει την πείνα. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο, δυσπεψία αλλά και επιβράδυνση του αδειάσματος του στομάχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις