Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στις αρθρώσεις και τους ιστούς του, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Περιγράφεται ως προοδευτική νόσος, επειδή μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Αν γνωρίζετε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε τη μόνιμη βλάβη και αναπηρία των αρθρώσεων αργότερα. Εδώ είναι μερικά που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πόνος στις αρθρώσεις και πρήξιμο

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά πιο συχνά χτυπά τα χέρια (συμπεριλαμβανομένων και των αρθρώσεων των δακτύλων), τους καρπούς, τα πόδια και τα γόνατα. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις μπορεί να είναι ζεστές, δύσκαμπτες ή ευαίσθητες στην αφή και να πονούν. Αν ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα στις αρθρώσεις σας επιμένουν, είναι συνήθως σημάδι φλεγμονής που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.

Ακραία κόπωση

Η ακραία κόπωση είναι χαρακτηριστικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όπως ο επίμονος πόνος, η κόπωση είναι ένα σημάδι φλεγμονής που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι κατάθλιψης, μια κοινή επιπλοκή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επίμονος βήχας

Η φλεγμονή που συνοδεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων σας. Στην πραγματικότητα, οι πνευμονικές επιπλοκές που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι από τις πιο συχνές εκδηλώσεις της πέρα από τα συμπτώματα στις αρθρώσεις.

Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια

Τα άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα και αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, ελέγξτε το με τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής ή καρδιακής νόσου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα και να διατηρήσετε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση χαμηλά.

Μούδιασμα ή προβλήματα με την ισορροπία

Αν και είναι λιγότερο συχνό σήμερα, χάρη στις βελτιωμένες επιλογές θεραπείας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας μούδιασμα και προβλήματα ισορροπίας. Αλλά αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα βλάβης από διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο ο κίνδυνος είναι πιο υψηλός σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δερματικό εξάνθημα

Ένα εξάνθημα θα μπορούσε να είναι αντίδραση σε φάρμακο ή ένα σημάδι ότι η ασθένεια εξελίσσεται πέρα από τις αρθρώσεις.

Κόκκινα μάτια, θολή όραση ή πόνος στα μάτια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή στο μάτι και χρειάζονται προσοχή. Ένας οφθαλμικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η ραγοειδίτιδα, φλεγμονή που επηρεάζει τον ραγοειδή χιτώνα, το μεσαίο στρώμα του ματιού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]