Το 2020 υπήρχαν 2,21 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, φτάνοντας συνολικά τους 1,8 εκατ. θανάτους το 2020. Η American Cancer Society (ACS) εκτιμά ότι περισσότερα από 235.000 νέα κρούσματα θα διαγνωστούν τη φετινή περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC). Το NSCLC αποτελεί το 80% έως 85% των συνολικών περιπτώσεων. Το SCLC αντιπροσωπεύει το 10% έως 15% των περιπτώσεων και τείνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το NSCLC. Σύμφωνα με το ACS, περίπου το 70% των ατόμων με SCLC έχουν καρκίνο που έχει εξαπλωθεί ήδη κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Άλλοι όγκοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοειδών όγκων των πνευμόνων, των αδενοειδών κυστικών καρκινωμάτων, των λεμφωμάτων, των σαρκωμάτων και άλλων καρκίνων που έχουν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Κάπνισμα τσιγάρων και άλλοι παράγοντες κινδύνου

Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα  παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Το κάπνισμα συνδέεται με το 80% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με το ACS. Αυτός ο αριθμός θεωρείται υψηλότερος για το SCLC σε σύγκριση με το NSCLC. Το κάπνισμα πούρων και καπνού συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ακόμη και για εκείνους που δεν καπνίζουν, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου άλλων ή το παθητικό κάπνισμα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 7.000 θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα ετησίως.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν τον καρκίνο, είναι η έκθεση στο ραδόνιο, αμίαντο και σε άλλες καρκινογόνες ουσίες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντικοί μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιστεύεται ότι συνδέεται με το 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.

Διάγνωση και θεραπεία

Ο καρκίνος του πνεύμονα που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Πολλά συμπτώματα δεν εμφανίζονται έως ότου η νόσος έχει προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά σημαντικό τον τακτικό και προληπτικό έλεγχο.
Το ACS συνιστά ετήσιο έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα με χαμηλή δόση CAT ή αξονική τομογραφία για άτομα ηλικίας 55 έως 74 ετών.

Συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι να εξαπλωθούν, είναι κρίσιμο να αναφέρονται γρήγορα τυχόν συμπτώματα σε γιατρό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βήχα που δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται
  • Βήχα, αίμα ή πτύελα σε χρώμα σκουριάς
  • Πόνος στο στήθος που είναι χειρότερος με βαθιά αναπνοή, βήχα ή γέλιο
  • Βραχνάδα
  • Απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
  • Λοιμώξεις (π.χ. βρογχίτιδα και πνευμονία) που δεν υποχωρούν ή συνεχίζουν να επανέρχονται.

Ο καρκίνος του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικά συμπτώματα, όπως πόνο στα οστά, αλλαγές στο νευρικό σύστημα (π.χ. πονοκέφαλο, αδυναμία ή μούδιασμα, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας ή επιληπτικές κρίσεις), ίκτερο ή πρησμένους λεμφαδένες. 

Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα ποικίλλει. Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και του ιστού γύρω από αυτόν, μέρος του λοβού ή του βρόγχου. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι δύο άλλες τυπικές θεραπείες.

Στοχευμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων μονοκλωνικών αντισωμάτων, αναστολέων τυροσίνης κινάσης και θηλαστικών αναστολέων της ραπαμυκίνης (mTOR), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων. Μια άλλη τυπική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατευθύνεται στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναστολείς ανοσολογικού σημείου ελέγχου, οι οποίοι λειτουργούν μπλοκάροντας τις πρωτεΐνες στα Τ κύτταρα, που τους εμποδίζουν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

 

Πηγές:
docwirenews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια