Από το περασμένο Σαββατοκύριακο επικρατεί ασυνήθιστη ηρεμία στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ/Helexpo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου τους τελευταίους 5,5 μήνες χτυπούσε η «καρδιά» της επιχείρησης «Ελευθερία», με χιλιάδες πολίτες να προσέρχονται καθημερινά προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, συναντά κανείς εικόνα ερήμωσης. Οι άλλοτε μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και γεμάτοι χώροι στάθμευσης είναι άδειοι, ενώ εκεί όπου είχαν στηθεί αυτοσχέδιες πιάτσες ταξί για την εξυπηρέτηση των εμβολιαζόμενων σταθμεύουν τώρα τα φορτηγά των τεχνικών συνεργείων.

Ξεστήνουν τις εμβολιαστικές γραμμές

Τα τελευταία εργάζονται πυρετωδώς στο Περίπτερο 13, ξεστήνοντας τα σταντς των εμβολιαστικών γραμμών, των χώρων αναμονής, υποδοχής και τις άλλες υποδομές του εμβολιαστικού κέντρου, που λειτούργησε άψογα από τον περασμένο χειμώνα, με την ευθύνη των γιατρών και των υγειονομικών του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Εδώ έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο τελευταίος από τους εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμούς που εξυπηρέτησε το κέντρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, στις 15 Φεβρουαρίου. Το βράδυ της Παρασκευής έκλεισε, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της λήξης (στις 31/7) της σύμβασης που είχε υπογραφεί με τη ΔΕΘ/Helexpo. Το συγκεκριμένο Περίπτερο, μαζί με το γειτονικό 15, το οποίο είχε κλείσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου, βρίσκονται στην «καρδιά» των εκθεσιακών εγκαταστάσεων και δεν υπήρχε η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν προγραμματίζεται να λειτουργήσει η -ματαιωθείσα πέρσι λόγω πανδημίας- 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο μήνα το Mega εμβολιαστικό δεχόταν μόνο εμβολιασμούς δεύτερης δόσης, βάσει ενός προγραμματισμού που στόχευε στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών όσων είχαν κάνει εκεί την πρώτη τους δόση. Το σύστημα δεν έδινε ραντεβού σε αυτό για την πρώτη δόση κατά τον μήνα Ιούλιο.

«Μετακόμιση» στο 5

Περίπου 200 μέτρα ανατολικότερα, στο Περίπτερο 5, οι ταμπέλες που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο εξωτερικό του μαρτυρούν ότι αυτός θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει σύντομα τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του εκθεσιακού κέντρου και παρέχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας, παράλληλα με τη γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, καθώς το προσωπικό και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται από το εξωτερικό των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Στην αυτοψία του iatronet στο εσωτερικό του Περιπτέρου 5, βρήκε τα μέλη τεχνικού συνεργείου να εργάζονται για την τοποθέτηση τάπητα. Όπως ανέφερε στο iatronet ο επικεφαλής του συνεργείου, η συγκεκριμένη εργασία θα ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή και στη συνέχεια θα αρχίσει το στήσιμο της υποδομής που θα μεταφερθεί από το Περίπτερο 13. Ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου να στελεχωθεί και να λειτουργήσει, πιθανότατα αμέσως μετά τον 15Αύγουστο.

Μεγάλη πτώση ρυθμών εμβολιασμού

Οι περίπου δύο εβδομάδες που θα μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο συμπίπτουν με μια περίοδο σημαντικής υποχώρησης των ρυθμών εμβολιασμού, πανελλαδικά, λόγω των θερινών διακοπών. Την Δευτέρα έγιναν συνολικά περίπου 45.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, έναντι άνω των 100.000 που γίνονταν καθημερινά τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απέδωσε την πτώση στο καλοκαίρι και εξέφρασε την ελπίδα πως οι ρυθμοί θα ανέβουν σημαντικά μετά τις 15 Αυγούστου. Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα έγιναν μόλις 3.491 εμβολιασμοί, περίπου οι μισοί από όσους εξυπηρετούσε το Μάιο μόνο το Mega εμβολιαστικό της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του emvolio.gov.gr, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης είχαν γίνει συνολικά ως την Τρίτη 1.067.231 εμβολιασμοί. Ένας στους δύο πολίτες έχει κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου (563.897), ενώ περίπου το 45% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (521.054).

Η πρώτη COVID-Free έκθεση της Ευρώπης

Η 85η ΔΕΘ, που ακυρώθηκε πέρυσι λόγω πανδημίας και έχει προγραμματιστεί να γίνει φέτος στο διάστημα 11 ως 19 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη COVID-Free εμπορική έκθεση της Ευρώπης. Η διοργάνωση σχεδιάζεται να διεξαχθεί με ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Αυτό θα παρέχει άδεια εισόδου σε εκθέτες, προσωπικό και επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει και έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμα το αν θα προβλεφθεί και η δυνατότητα εισόδου σε μη εμβολιασμένους με αρνητικό rapid test.

Στο Περίπτερο 13, που μέχρι την περασμένη Παρασκευή φιλοξενούσε το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, στεγάζει παραδοσιακά τις δραστηριότητες της εκάστοτε τιμώμενης χώρας. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να τιμηθεί η Γαλλία, όπως είχε προγραμματιστεί, και έτσι η φετινή Έκθεση θα είναι αφιερωμένη στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της Ελλάδας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι, το Περίπτερο 13 θα φιλοξενήσει τις δράσεις, προϊόντα, υπηρεσίες και αναπτυξιακέ προοπτικές των Περιφερειών της χώρας, με αναφορές και στη σχέση της κάθε μιας με την Επανάσταση του 1821.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS