Παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό σπανίως εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα και τα περισσότερα αναρρώνουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έδειξε έρευνα.

Επιστήμονες του King's College London δήλωσαν ότι ενώ μικρή ομάδα μπορεί να εμφανίσει παρατεταμένη νόσο, θεωρούν ότι ο αριθμός είναι χαμηλός.

Πονοκέφαλος και κούραση είναι τα πιο συνήθη  συμπτώματα που είδαν.

Ειδικός του  Royal College of Pediatrics and Child Health δήλωσε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν αυτά που βλέπουν οι γιατροί στα νοσοκομεία.

Σε σύγκριση με ενηλίκους, τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο για κορωνοϊό.

Πολλά που μολύνονται από αυτόν δεν εμφανίζουν συμπτώματα και όσα εμφανίζουν τείνουν να έχουν ελαφρά νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lancet Child and Adolescent Health journal.

H έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία που έδωσαν οι γονείς των παιδιών που μελετήθηκαν.

Εστίασε σε 1.734 παιδιά 5 έως 17 ετών, που αναφέρθηκε ότι είχαν συμπτώματα και ήταν θετικά στον ιό, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Φεβρουάριου 2021.

Λιγότερα από 1 στα 20 φάνηκε να έχουν συμπτώματα 4 εβδομάδες ή περισσότερο και 1 στα 50 είχαν συμπτώματα για περισσότερες από 8 εβδομάδες.

Tα πιο συνήθη συμπτώματα ήταν ο πονοκέφαλος και η κούραση. Άλλα ήταν ο πονόλαιμος και η απώλεια όσφρησης.

Κατά μέσον όρο τα πιο μεγάλα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο χρόνο από τα παιδιά δημοτικού. Παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν ενώ τα μικρότερα 5 ημέρες.

Η Emma Duncan, δήλωσε ότι το συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν παρατεταμένη νόσηση από Covid-19 αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες και αναρρώνουν εντός λίγων ημερών.