Ο κορωνοϊός δεν αύξησε τους πρόωρους τοκετούς και τους θανάτους νεογνών κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, αναφέρει νέα έρευνα που βασίζεται σε πολυετή δεδομένα από μια συγκεκριμένη επαρχία του Καναδά.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ποσοστά πρόωρων τοκετών είχαν μειωθεί κατά την πανδημία σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ. Άλλες έρευνες είχαν δείξει αύξηση στη θνησιγένεια και αυξήσεις ή μειώσεις στους πρόωρους τοκετούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ινδία και άλλα κράτη.

Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες ήταν μικρές, γράφουν οι ερευνητές της νέας στο ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Για να ξεκαθαρίσουν το θέμα, εξέτασαν τις γεννήσεις στην επαρχία του Οντάριο από το 2002 μέχρι το 2019 και ξεχωριστά στην πανδημία (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2020).

Πρόωρος είναι ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Η νέα έρευνα έγινε ξεχωριστά  για τις γεννήσεις από την 22η μέχρι την 28η εβδομάδα της κύησης, από την 29η μέχρι την 32η και από την 33η μέχρι την 36η. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσα βρέφη γεννήθηκαν νεκρά. Συνολικά εξέτασαν 2,4 εκατομμύρια κυήσεις που οδήγησαν στη γέννηση βρέφους.

Συνολικά 13.780 κυήσεις κατέληξαν σε γέννηση νεκρού βρέφους, με το ποσοστό επί των κυήσεων να είναι συνολικά 0,56 και ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας 0,53%. Επίσης οι πρόωροι τοκετοί ήταν συνολικά 7,96%, αλλά 7,87% στη διάρκεια της πανδημίας.

«Δεν βρήκαμε ασυνήθιστες διακυμάνσεις στα ποσοστά πρόωρων τοκετών ή θνησιγένειας κατά τους 12 πρώτους μήνες της πανδημίας, γεγονός που είναι καθησυχαστικό» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Prakesh Shah, διευθυντής Παιδιατρικής στο Sinai Health του Τορόντο.

Η νέα έρευνα έγινε στις γεννήσεις σε δημόσιες μονάδες υγείας, όπου τα ποσοστά των λοιμώξεων από κορωνοϊό ήταν υψηλότερα. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές συνέκριναν τις γεννήσεις στις αστικές με τις γεννήσεις στις αγροτικές περιοχές, καθώς και εκείνες σε γειτονιές με υψηλά και χαμηλά εισοδήματα.

«Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας μπορεί να είναι ωφέλιμες όσον αφορά τις γεννήσεις σε κάποιες περιοχές και σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ σε άλλες μπορεί να είναι αρνητικές. Η διαφορά αυτή ίσως εξηγεί τα αντιφατικά ευρήματα των ερευνών» πρόσθεσε ο Shah.

Οι λοιμώξεις, η φλεγμονή, το στρες, προβλήματα υγείας της μητέρας ή του εμβρύου,  επιπλοκές της κύησης, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό και τη θνησιγένεια, αλλά η ακριβής αιτία συχνά δεν γίνεται γνωστή.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal (CMAJ).