Μπορεί ο εμβολιασμός να σώζει ζωές, όμως όλες σχεδόν οι χώρες ανά τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να αντισταθούν στην πανδημία του κορωνοϊού έχουν υιοθετήσει την αναγκαστική διενέργεια τεστ στους πολίτες που περνούν τα σύνορά τους. 

Η All Party-Κοινοβουλευτική Ομάδα για το Μέλλον της Αεροπορίας (Ηνωμένο Βασίλειο), που υποστηρίζει τις αεροπορικές, ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες εν μέσω του κορωνοϊού, δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι το κόστος των τεστ ακόμη και για άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της νόσου του κορωνοϊου μπορεί να είναι έως και πέντε φορές υψηλότερο από την τιμή μιας πτήσης μετ' επιστροφής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ), χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν το υψηλότερο κόστος σε τεστ για την COVID-19, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία τα διαγνωστικά τεστ κοστίζουν λιγότερο.

Αναλυτικά:

Η Γερμανία επιβάλλει στους ταξιδιώτες να πληρώσουν σε τεστ έως και 150 ευρώ

Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να κοστίζουν μεταξύ 128 και 150 ευρώ. Ωστόσο, οι Γερμανοί πολίτες που επιστρέφουν μπορεί να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ από επαγγελματίες υγείας σε όλη τη Γερμανία, αν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Το Βέλγιο προσφέρει rapid test για 120 ευρώ

Στο Βέλγιο, οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν έως και 50 ευρώ για μία εξέταση PCR και τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μεταξύ 24 ή 36 ωρών, αν και μερικές φορές χρειάζονται έως και 48 ώρες. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα για ένα τεστ COVID-19 μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 72 ώρες για να βγουν.
Ωστόσο, όσοι δεν έχουν χρόνο να περιμένουν μπορούν να κάνουν ένα rapid τεστ που μπορεί να κοστίσει έως και 120 ευρώ. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, σε εργαστήριο με ιατρική συνταγή ή σε κέντρο ελέγχου.

Πόσο κοστίζει το τεστ COVID-19 στην Ισπανία

Ο έλεγχος στην Ισπανία θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 40 ευρώ (δοκιμή αντιγόνου) και 100 ευρώ (PCR). Το τεστ μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε από τα δημόσια κέντρα ελέγχου ή σε ιδιωτικές κλινικές και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες. Για τους Ισπανούς πολίτες, η εξέταση για COVID-19 είναι δωρεάν.

Ελλάδα και Ιταλία προσφέρουν τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι δωρεάν εξετάσεις μπορούν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία ή στα κέντρα ελέγχου, αλλά είναι πολύ φτηνές για να γίνουν και σε ιδιωτικό ιατρείο. Κάποιος μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις για COVID-19 σε ιδιωτικό ιατρείο οπουδήποτε στην Ελλάδα για 20-30 ευρώ και θα λάβει τα αποτελέσματα εντός 20 λεπτών για εξετάσεις αντιγόνου και έως 24 ώρες για τεστ PCR. 
Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, όπου μπορεί κανείς να ελεγχθεί για 20-30 ευρώ σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

Ο έλεγχος για την COVID-19 στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες Σένγκεν είναι σχετικά φθηνότερος από ό, τι σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Στην Αυστρία, για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Βιέννης μπορούν να υποβληθούν σε τεστ στους παρόχους τεστ που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου. Ένα τεστ PCR κοστίζει 69 ευρώ για ενήλικες και 49 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών, ενώ ένα τεστ αντιγόνου κοστίζει 25 ευρώ για ενήλικες και 15 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών.

Η Γαλλία προσφέρει επίσης φθηνά τεστ COVID-19. Ένα τεστ PCR κοστίζει έως 50 ευρώ και ένα τεστ αντιγόνου έως 30 ευρώ.

Στην Κροατία, τα τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικές κλινικές για 40-50 ευρώ και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών.

Σε άλλες χώρες, όπως στη Μάλτα και τη Λιθουανία, η εξέταση αντιγόνου για την COVID-19 θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 33 και 43 ευρώ. Στην Τσεχική Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, η λήψη ενός τεστ PCR κοστίζει περίπου 57 ευρώ.

Πηγές:
schengenvisainfo

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα