Την εκτίμηση πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί, εκφράζει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως η διαδικασία εξαιρέσεων που έχει καθοριστεί έχει προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάσταση των υγειονομικών οι οποίοι θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων.

Όπως τονίζει, η Υπουργική Απόφαση για τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων σε μονάδες Πρόνοιας εκδόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. 

Ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευσή της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού εξαίρεσης από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά. "Πώς είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία;", αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Εκτιμούν πως 300 εργαζόμενοι προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, καθώς ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα και αν οι συνάδελφοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται.

Την ίδια ώρα, πολλές προνοιακές μονάδες που η αναστολή καθηκόντων άρχεται σήμερα χωρίς να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

"Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι αιτούνται από τις προνοιακές μονάδες κανονική άδεια και οφειλόμενα ρεπό που είναι εκατοντάδες και η υπηρεσία αρνείται να τα χορηγήσει επικαλούμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες χωρίς το προσωπικό αυτό;", ρωτούν οι εργαζόμενοι.

Ίδιες προθεσμίες εξαίρεσης του εμβολιασμού ισχύουν και για το προσωπικό των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας σημειώνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί, ενώ αρκετοί εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

"Οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς", εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Ο εν λόγω νόμος δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας".    

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024