Οι ασθενείς με άσθμα που δεν το ελέγχουν καλά μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα για σοβαρή COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα εστιάστηκε στις εκβάσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός αναλογικά με το επίπεδο ελέγχου του άσθματος. «Διαπιστώσαμε ότι η έκβαση μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στους ασθενείς με καλά ελεγχόμενο άσθμα και σε εκείνους με μη ελεγχόμενο» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Anny Xiang, ερευνήτρια στο Kaiser Permanente Southern California.

Το άσθμα θεωρείται ελεγχόμενο όταν ο ασθενής έχει ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα την ημέρα και καθόλου τη νύχτα, η πνευμονοπάθεια δεν εμποδίζει καθόλου τις δραστηριότητές του, δεν χρειάζεται να λαμβάνει ανακουφιστικά φάρμακα και έχει φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως στους ασθενείς με ενεργό άσθμα, η πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής σχετιζόταν με μικρότερη πιθανότητα για αρνητική έκβαση της COVID-19. «Το εύρημα αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς με άσθμα», πρόσθεσε η Xiang.

Η Xiang και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 61.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στο Kaiser Permanente Southern California την περίοδο 1 Μαρτίου-31 Αυγούστου 2020.

Πριν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό, οι 2.751 από αυτούς είχαν μη ελεγχόμενο άσθμα και οι 2.775 είχαν καλό έλεγχο του άσθματός τους.

Οι ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης της αναπνοής και διακομιδής στην μονάδα εντατικής θεραπείας μέσα σε 30 ημέρες από τη διάγνωση της COVID.

Τουλάχιστον, όμως, δεν είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου από τον κορωνοϊό τις πρώτες 60 μέρες από τη διάγνωση της COVID, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Ωστόσο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι ασθενείς με σοβαρή COVID που χρειάζονται υποστήριξη της αναπνοής ή/και εισάγονται στην εντατική, έχουν αυξημένη πιθανότητα για επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός (Long COVID).

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με άσθμα, ιδιαίτερα εκείνοι που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, πρέπει να παίρνουν συστηματικά τα φάρμακα για την πνευμονοπάθειά τους, τονίζουν οι ερευνητές.

Το άσθμα είναι μια συχνή χρόνια πνευμονοπάθεια. Υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτό πάνω από το 8,5% των ενηλίκων, καθώς και σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων.

Πηγές:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα