Νέες ενδείξεις δείχνουν ότι ασθενείς με μακρά COVID συνεχίζουν να έχουν υψηλότερους δείκτες για θρόμβωση-κάτι που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εξηγηθούν τα εμμένοντα συμπτώματα όπως η κόπωση.

Η έρευνα του RCSI University of Medicine and Health Sciences,δημοσιεύτηκε στο  Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Προηγούμενες έρευνες της ίδιας ομάδας μελέτησαν την επικίνδυνη θρόμβωση που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρή, οξεία COVID-19.

Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για το σύνδρομο μακράς COVID στο οποίο τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης και υπολογίζεται ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 50 ασθενείς με συμπτώματα μακράς COVID για να κατανοήσουν καλύτερα αν εμπλέκεται η θρόμβωση.

Παρατήρησαν ότι δείκτες φλεγμονής ήταν σημαντικά αυξημένοι στο αίμα ασθενών με μακρά COVID έναντι υγιών ανθρώπων.

Οι δείκτες για θρόμβωση ήταν υψηλότεροι σε ασθενείς που χρειάζονταν νοσηλεία για την αρχική τους λοίμωξη από  COVID-19 αλλά επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και όσοι μπορούσαν να ελέγξουν τη νόσο στο σπίτι είχαν εμμένοντες υψηλούς δείκτες για θρόμβωση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υψηλότεροι δείκτες για  θρόμβωση συνδέονταν άμεσα με άλλα συμπτώματα μακράς COVID, όπως μειωμένη φόρμα και κούραση.

Αν και δείκτες φλεγμονής είχαν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, η αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης ήταν ακόμα παρούσα σε ασθενείς με μακρά COVID.

Η Dr. Helen Fogarty, δήλωσε ότι επειδή δείκτες για θρόμβωση ήταν αυξημένοι ενώ οι δείκτες φλεγμονής είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το σύστημα θρόμβωσης μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στη ρίζα του συνδρόμου μακράς COVID.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη