Σημαντικά πιο προσιτή γίνεται πλέον η αγορά και εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6%. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές", η οποία επί σειρά ετών δίνει αγώνα για την διάδοση χρήσης απινιδωτών στην Ελλάδα, την εκπαίδευση πολιτών στη χρήση τους και σε τεχνικές ΚΑΡΠΑ.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Αναστάσης Στεφανάκης χαρακτήρισε την απόφαση ως την σημαντικότερη εξέλιξη στον τομέα της διάσωσης ανθρώπων από καρδιακή ανακοπή, έπειτα από την υπουργική απόφαση του 2007 που ενέκρινε την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και τη νόμιμη χρήση τους από εκπαιδευμένους πολίτες και επαγγελματίες υγείας.

"Η υψηλή τιμή πώλησης των ατόματων εξωτερικών απινιδωτών και η υπαγωγή τους - μέχρι και σήμερα - στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, δεν επέτρεπε την μαζική τοποθέτησή τους σε δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην τοποθέτηση απινιδωτών και την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Ολλανδία - υπάρχει ένας σχεδόν απινιδωτής / ανά οικοδομικό τετράγωνο", τόνισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απινιδωτών, διεύρυνση του δικτύου των καταγεγραμμένων AEDs σε όλη τη χώρα μέσω του Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών, αλλά και έγκαιρη διάσωση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Η καθοριστική συνάντηση στη Βέροια

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση είχε η συνάντηση εκπροσώπων της οργάνωσης με τον υφυπουργό Οικονομικών που έγινε πρόσφατα στη Βέροια (φωτογραφία). Εκεί, ο κ. Βεσυρόπουλος ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων για το έργο του Συλλόγου σε 700 σχολεία και τους ΟΤΑ όλης της χώρας, την εκπαίδευση συνολικά 92.385 μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών, την τοποθέτηση 150 απινιδωτών σε σχολεία και δήμους, χάρη κυρίως στο ανθρωπιστικό έργο του εκπαιδευτικού της Αρναίας Χαλκιδικής και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου, Αναστάση Σαμαρά, αλλά και τα 24 θύματα εξωνοσοκομειακης καρδιακής ανακοπής που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΝ από ομάδες Πρώτων Ανταποκριτών του Συλλόγου.

Το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα και Εργαστήριο Δεξιοτήτων βοήθησε την 14χρονη Νεφέλη να σώσει την αδερφή της και την 12χρονη Λεμονιά να βοηθήσει προ ημερών ένα θύμα πνιγμού, ενώ η δωρεάν εφαρμογή του "Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών" που από το 2016 καταγράφει και ελέγχει πάνω από 660 αυτόματους απινιδωτές σε όλη τη χώρα, βοήθησε μεταξύ άλλων να σωθεί 14χρονος ποδοσφαιριστής πρόσφατα στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, λίγες μέρες μετά το περιστατικό με τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, στο EURO.

Πολύ σύντομα, θα κυκλοφορήσει η δωρεάν πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives, που ανέπτυξε η οργάνωση Kids Save Lives, με την υποστήριξη του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού Microsoft. Επιτρέποντας σε Έλληνες πολίτες και τουρίστες να σώζουν ζωές, αξιοποιώντας τον κοντινότερο απινιδωτή και εκπαιδευμένο χρήστη του.

Τα κρίσιμα πρώτα 5 λεπτά

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕDs) μπορούν να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, κυρίως τα πρώτα κρίσιμα λεπτα.

Εάν ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής φτάσει σε 3 έως 5 λεπτά, το θύμα καρδιακής ανακοπής έχει από 50% ως και 70% πιθανότητες επιβίωσης.

Ο χειρισμός του είναι εύκολος, απαιτείται μόνο η παρακολούθηση ενός ολιγόωρου σεμιναρίου με θέμα την Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS), το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν έφηβοι μαθητές και απλοί πολίτες, χωρίς καμία ιατρική γνώση ή εμπειρία. Οι αυτόματοι απινιδωτές (ΑΕD) καθοδηγούν τον χειριστή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού με την χρήση οπτικών και φωνητικών οδηγιών στην Ελληνική γλώσσα.

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕD) αναλύουν τον καρδιακό ρυθμό και επιτρέπουν την χορήγηση απινίδωσης (ηλεκτροσοκ) μόνο εάν ανιχνεύσουν κάποια επικίνδυνη για τη ζωή αρρυθμία – και μόνο τότε -, προκειμένου να αποκαταστήσουν τον καρδιακό ρυθμό (αυτό είναι που το καθιστά απόλυτα ασφαλές για τη χρήση του και από πολίτες).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα