Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer/Biontech και της Οξφόρδης/AstraZeneca αναμένεται να μειωθεί νωρίτερα απ΄ότι είχε προβλεφθεί . Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ερευνών στο πλαίσιο της βρετανικής μελέτης ZOE-Covid.

Στο εμβόλιο της Biontech, η αποτελεσματικότητα είχε ήδη μειωθεί από 88% σε 74% μετά από πέντε έως έξι μήνες, ενώ στης AstraZeneca, από 77% σε 67%. Προηγούμενες αναλύσεις είχαν διαπιστώσει ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι ερευνητές συνέστησαν έναν γρήγορο ανανεωμένο εμβολιασμό, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Στη χειρότερη περίπτωση, η προστασία για τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 50% μέχρι το χειμώνα, δήλωσε ο Tim Spector, επικεφαλής της μελέτης ZOE Covid. "Αυτό καθιστά σαφές ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς καθώς η προστατευτική επίδραση μειώνεται αργά, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων και ο κίνδυνος επιμόλυνσης παραμένουν υψηλά", δήλωσε ο Spector στην τηλεόραση του BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά να σχεδιάζει μια ανανεωμένη εκστρατεία για το εμβόλιο Covid-19 κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφού οι ειδικοί σύμβουλοι των εμβολίων συνέστησαν τρίτο εμβολιασμό από τον Σεπτέμβριο, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους.

Γερμανία: Στο 60% οι πλήρως εμβολιασμένοι 

Στην Γερμανία, τέλος, οκτώ μήνες από το ξεκίνημα των εμβολιασμών έχουν χορηγηθεί συνολικά 100 εκ. δόσεις εμβολίων. Ο Υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU), έγραψε στο twitter ότι "αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές επιδόσεις στην ιστορία της χώρας". 

Συνολικά έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση στην Γερμανία 49,4 εκ. άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,4% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch, η επταήμερη επίπτωση κυμαίνεται στο 61,3 ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν στο 40,8.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν εντός μίας ημέρας 11.561 νέα κρούσματα. Πριν μία εβδομάδα ήταν 8.324. Σε ολόκληρη την χώρα καταγράφηκαν εντός 24 ωρών 39 θάνατοι (22 την προηγούμενη εβδομάδα). Το Ινστιτούτο κατέγραψε από την αρχή της πανδημίας  3.889.173 κρούσματα Sars-CoV-2. Ο αριθμός αυτό όμως μπορεί να είναι υψηλότερος μιας και πολλά κρούσματα δεν έχουν ανιχνευθεί. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]