Για 19η συνεχή χρονιά το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας (Γέφυρα Καρδιολογίας - Cardio Bridge) στις 3 - 5 Σεπτεμβρίου 2021, όπου θα παρουσιασθούν από διακεκριμένους επιστήμονες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Καρδιολογίας.

«Σε συνθήκες δύσκολες για τη χώρα και το σύστημα υγείας, λόγω της πανδημίας, το καρδιολογικό Τμήμα προσπαθεί να παρέχει συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου τόσο στους ειδικευόμενους, όσο και στους ειδικούς ιατρούς της μείζονος περιφέρειας της ΝΔ-Ελλάδας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας κ. Περικλής Νταβλούρος.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Παν/μίου Πατρών και θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακές ομιλίες. Για όλους τους συμμετέχοντες δια ζώσης, θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία.

Ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας, Έλληνες και ξένοι θα αναλύσουν πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην καρδιολογία με έμφαση στην εφαρμογή στην κάθε μέρα κλινική πράξη όλων των νεότερων διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων και στρατηγικών. Ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων καρδιολόγων, παθολόγων και χειρουργών, από το πανεπιστήμιο, το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα έχουν κληθεί ως σχολιαστές των ομιλιών.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα καρδιακά νοσήματα, στις αρρυθμίες, στον προεγχειρητικό καρδιολογικό έλεγχο πριν από μη καρδιακό χειρουργείο, στην υπέρταση και στις διαδερμικές εμφυτεύσεις βαλβίδων.

Την ίδια μέρα στην τελετή έναρξης ο ομότιμος καθηγητής του παν/μίου Πατρών κ. Νικόλαος Κούνης θα παρουσιάσει την ιστορία του Καρδιολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ, ενώ θα βραβευτούν οι τρείς καθηγητές και πρώην διευθυντές του τμήματος κκ Α. Μανώλης, Δ. Αλεξόπουλος και Γ. Χάχαλης. Το συνέδριο θα χαιρετήσουν ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Ι. Καρβέλης, ο πρύτανης του παν/μίου Πατρών κ. Χ. Μπούρας, ο πρόεδρος του ιατρικού τμήματος κ. Π. Μέγας και ο αν. διοικητής του ΠΓΝΠ κ. Δ. Μπάκος.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, θα αναλυθούν θέματα που αφορούν στην απεικόνιση στην καρδιολογία (υπέρηχος καρδίας, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, πυρηνικές τεχνικές, κτλ), θέματα επεμβατικής καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής όπως η διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων, οι ενδείξεις αγγειοπλαστικής με στεντ, κτλ, και η σύγχρονη προσέγγιση και νέες θεραπείες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου θα αναλυθεί η σχέση της COVID-19 με το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ ειδική διάλεξη με θέμα την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα θα έχει ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλος. Ειδική διάλεξη επίσης θα έχει ο καθηγητής του Imperial College κ. Μ. Γκατζούλης σχετικά με τους πάσχοντες από τετραλογία του Fallot. Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με την παρουσίαση διδακτικών περιστατικών από την κάθε μέρα κλινική πράξη.

«Ευελπιστούμε το συνέδριό μας», καταλήγει ο κ. Νταβλούρος, «να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τους ιατρούς, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτές/τριες της περιοχής μας και να συνεισφέρει όχι μόνο στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και στην ενημέρωση του λαού της ΝΔ Ελλάδας για τα καρδιακά νοσήματα, αλλά και στην οικονομική στήριξη και ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]