Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ενδεχόμενο τέλος του κορωνοιού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των γερμανών φαρμακοποιών. Το άρθρο επικεντρώνεται στην πανδημία και πότε αυτή θα μπορούσε να τελειώσει. Ένα από τα συμπεράσματα πάντως που εξάγεται, είναι ότι η πανδημία θα διαρκέσει πολύ ακόμη και θα είναι ενδημική.

Ας δούμε τι αναφέρει συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο:

«Πριν από ένα χρόνο, ελπίζαμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι την άνοιξη - κάτι που δεν έγινε. Με τους εμβολιασμούς, ελπίζουμε τώρα πως αυτό μπορεί να γίνει την ερχόμενη άνοιξη – οι επιστήμονες όμως είναι επιφυλακτικοί.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελπίζουν σε ένα πρόωρο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Όποιος ισχυρίζεται επί του παρόντος ότι η πανδημία του κορωνοιού θα τελειώσει την άνοιξη του 2022 προβαίνει σε μια προβληματική και αυθαίρετη γενίκευση. Η εκτίμηση ότι η πανδημία θα τελειώσει την άνοιξη αποκαλύπτει και διατυπώνει «μια πολύ γερμανοκεντρική άποψη», λέει ο επιδημιολόγος καθηγητής Dr. Hajo Zeeb από το Ινστιτούτο προληπτικής έρευνας και Επιδημιολογίας στο Leibniz.

Σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε όλες σχεδόν τις αφρικανικές χώρες, για παράδειγμα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πολύ κάτω από το 10%, σύμφωνα με όσα καταγράφει  ο πίνακας ελέγχου εμβολιασμών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μπορούν να αναπτυχθούν ειδικά σε αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι για εμβολιασμένους ανθρώπους και αναρρώσαντες  παγκοσμίως. «Η ανισότητα στον εμβολιασμό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στον κόσμο που εμποδίζει τον τερματισμό της πανδημίας και την ανάκαμψη από την Covid-19», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ακόμη και για τη Γερμανία, ο επιδημιολόγος Zeeb είναι επιφυλακτικός με την υπόθεση ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα από την επόμενη άνοιξη: «Πιθανότατα θα έχουμε ακόμα μερικά εκατομμύρια ανθρώπους που δεν θα προστατεύονται και από τους οποίους χιλιάδες ακόμη θα  μπορούν να κολλήσουν και να αρρωστήσουν». Το να υποθέσουμε ότι η κορωνοιός  δεν θα παίζει πλέον ρόλο σε μισό χρόνο δεν είναι σκόπιμο". Επιπλέον, ο επικεφαλής της ιολογίας στο Charité του Βερολίνου, καθηγητής Dr. Christian Drosten, συνόψισε την κατάσταση την Πέμπτη στο Deutschlandfunk ως εξής: «Φυσικά, θα έχουμε επακόλουθα της πανδημίας σε ότι αφορά την ιατρική και την επιδημιολογία λοιμώξεων για τα επόμενα χρόνια».

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο ιός θα κρατήσει πολύ ακόμη και θα γίνει ενδημικός. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και οι ιοί της γρίπης,  θα κυκλοφορεί στον πληθυσμό και θα προκαλεί εποχιακές εξάρσεις. Η ελπίδα των ερευνητών έγκειται στο να υπάρξει ανοσία μέσω προηγούμενων λοιμώξεων ή εμβολιασμών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων