Τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, σε όλους τους πολίτες, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Iatronet για εξαγγελίες στον τομέα της Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως υπάρχει νέος προσανατολισμός, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι παρεμβάσεις αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στοχεύουν σε λειτουργικότερα νοσοκομεία και σε φθηνότερα φάρμακα. Θα γίνουν εντός του 2022 και θα έχουν τέσσερις προτεραιότητες:

  • Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός.
  • Γενναία εξάπλωση διάθεσης γενοσήμων φαρμάκων.
  • Εξορθολογισμός του clawback στον ΕΟΠΥΥ.
  • Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα δημιουργηθούν περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας, ενώ θα υπάρξουν και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών.

Θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία. Θα γίνονται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες, στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Στους στόχους της Κυβέρνησης - είπε - είναι και η αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης: "Το 'Θεαγένειο' κλείνει τον κύκλο του. Η Μακεδονία αξίζει ένα σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο και θα το αποκτήσει", τόνισε.

Εμβόλιο

Υπογράμμισε πως η απάντηση στην πανδημία είναι το εμβόλιο, λέγοντας πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει:

"Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε", τόνισε. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]