Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, αντιπροσωπεύοντας στην Ευρώπη το 49% των ετήσιων θανάτων από κάθε αιτία, με το 55% από αυτούς να αφορούν τις γυναίκες και το 43% τους άνδρες.

Από τους θανάτους αυτούς, περίπου οι μισοί οφείλονται στη στεφανιαία νόσο και το ένα τρίτο στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ). Σημαντική θέση κατέχουν επίσης οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες, λιγότερο συχνές καταστάσεις.

Η εξέλιξη της Ιατρικής είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια και η επιστημονική γνώση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται διαρκώς, γεγονός που επιβάλλει τη συνεχή ενημέρωση των ιατρών γύρω από τις νέες εξελίξεις. Το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρό και δη το νοσοκομειακό, όταν συνδυάζεται και με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος επιβάλλεται η δημιουργία και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση. Αυτός είναι ο στόχος της Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Διαγνωστικά Διλήμματα και Θεραπευτικές Επιλογές». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Caravel 17-18 Σεπτεμβρίου 2021 σε υβριδική μορφή (φυσική παρουσία ή διαδικτυακά), με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στον τομέα της Καρδιολογίας.

Στην Καρδιολογία έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος σε ευρύ φάσμα, που αφορά τη στεφανιαία νόσο, τις βαλβιδοπάθειες, τις αρρυθμίες, την καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά οι νέες θεραπείες που προτείνονται είναι ανατρεπτικές, έρχονται να ταράξουν τα νερά και με νέες, επαναστατικές πολλές φορές, μεθόδους να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων. Συχνά βέβαια προκύπτουν διλήμματα που αφορούν τόσο στη διάγνωση όσο και στην εφαρμοζόμενη θεραπεία, τα οποία όμως μέσα από την επιστημονική αντιπαράθεση οδηγούν στη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρδιολογικού ασθενούς.

Στο συνέδριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Καρδιολογίας και αφορούν την παθοφυσιολογία των διαφόρων νοσημάτων, την καλύτερη διαστρωμάτωση κινδύνου των καρδιολογικών ασθενών, τις νέες τεχνικές διάγνωσης με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αλλά και στις νεότερες μεθόδους θεραπείας είτε φαρμακευτικές είτε επεμβατικές των καρδιακών νόσων. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων καρδιολόγων, εξειδικευμένων στους διαφόρους τομείς της Καρδιολογίας, θα συζητηθούν όλα τα νεότερα δεδομένα και θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν και να διαλευκανθούν οποιαδήποτε διλήμματα προκύπτουν από την αναδυόμενη γνώση και πρόοδο.