Το έκζεμα είναι μια διαχειρίσιμη πάθηση, που μπορεί όμως να γίνει αρκετά ενοχλητική. Και τα λάθος ρούχα μπορούν να επιδεινώσουν αρκετά την κατάσταση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε ώστε το ντύσιμό μας να μην προκαλέσει μια έξαρση των συμπτωμάτων μας;

Προσοχή στα υφάσματα

Διαλέξτε υφάσματα που «αναπνέουν» και που δεν ερεθίζουν το δέρμα, όπως το βαμβάκι και το μετάξι. Τα υφάσματα από πολυεστέρα παγιδεύουν τη θερμότητα, ενώ τα μάλλινα προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό.

Προσοχή στην υπερβολική ζέστη

Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει το έκζεμα και τη φαγούρα ακόμα χειρότερα. Συνεπώς, φροντίστε τα ρούχα σας να είναι ελαφριά και να μην σας ζεσταίνουν περισσότερο, ειδικά το καλοκαίρι.

Λέμε όχι στα στενά ρούχα

Είναι πολύ πιθανό ένα υπερβολικά στενό ρούχο να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων. Φορέστε ρούχα που σας κάθονται καλά, αλλά δεν σας στενεύουν επικίνδυνα.

Πλύντε τα καινούργια  ρούχα πριν τα φορέσετε

Είτε αγοράζετε καινούρια, αλλά ειδικά όταν αγοράζετε μεταχειρισμένα ρούχα, μην τα φορέσετε ποτέ προτού τα πλύνετε. Δεν ξέρετε τι μπορεί να έχουν πάνω (χημικό ή οργανικό) που θα σας ερεθίσει.

Αφαιρέστε τις ετικέτες

Οι ετικέτες των ρούχων μπορεί να σας ερεθίσουν – όπως και ορισμένες ραφές, για παράδειγμα στα μανίκια. Αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει αυτό, κόψτε τις ετικέτες και καλύψτε τις ραφές εσωτερικά με ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα.

Προσοχή στα απορρυπαντικά

Τα απορρυπαντικά με έξτρα αρώματα και χρωστικές δεν πρόκειται να βοηθήσουν με το έκζεμα. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων πριν αγοράσετε. Διαλέξτε προϊόντα που να είναι κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα.

Αποφύγετε τα απορρυπαντικά σε σκόνη

Τα υγρά απορρυπαντικά διαλύονται πολύ καλύτερα στο νερό, άρα είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στα ρούχα και να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού