Υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερες αυξήσεις στην περίμετρο μέσης, στην αρτηριακή πίεση και στο σάκχαρο διαχρονικά, σε σύγκριση με τα εξευγενισμένα δημητριακά, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition.

Η Caleigh M. Sawicki, του Tufts University στη Βοστόνη, εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των παραπάνω στις αλλαγές στην περίμετρο της μέσης, στη χοληστερόλη  HDL, στα τριγλυκερίδια, στη γλυκόζη και στην αρτηριακή πίεση σε 3.121 συμμετέχοντες στην έρευνα Framingham Offspring. Παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές είδαν ότι μεγαλύτερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερες αυξήσεις στην περίμετρο μέσης, στη γλυκόζη νηστείας και στη συστολική αρτηριακή πίεση, σε τετραετή διαστήματα.

Στις γυναίκες φάνηκε ισχυρότερη σχέση έναντι των αντρών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους, η αντικατάσταση των εξευγενισμένων δημητριακών με ολικής άλεσης μπορεί ενδεχομένως  να είναι αποτελεσματική διατροφική αλλαγή για τη μείωση του κοιλιακού λίπους, της δυσλιπιδαιμίας και της υπεργλυκαιμίας διαχρονικά- επομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Μεγαλύτερη κατανάλωση εξευγενισμένων δημητριακών συνδεόταν με μεγαλύτερες αυξήσεις στην περίμετρο μέσης και μικρότερη πτώση σε συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων.

Πηγές:
The Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο