Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από νευρολογικές διαταραχές παγκοσμίως, ενώ πάνω από το 80% των θανάτων συμβαίνουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αναμφίβολα, η επιληψία είναι η πιο κοινή νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και αφορά μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων. Οι ασθενείς που έχουν επιληψία υποφέρουν από ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, απώλεια συνείδησης και έντονη συναισθηματική δυσφορία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατ. άνθρωποι έχουν επιληψία παγκοσμίως, ενώ διαγιγνώσκονται περίπου 2,4 εκατ. νέα περιστατικά ετησίως.

Σύμφωνα με την μελέτη, η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την επιληψία αναμένεται να φτάσει τα 10,3 δισ. δολάρια έως το 2027.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς των φαρμάκων. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Επιληψία στο Μίτσιγκαν, η νόσος είναι η τέταρτη πιο κοινή νευρολογική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, την ημικρανία και το Αλτσχάιμερ. Περίπου το ένα τοις εκατό των Αμερικανών έχουν κάποια μορφή επιληψίας και σχεδόν το τέσσερα τοις εκατό (που ισούται με 1 στους 26) θα αναπτύξουν επιληψία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Έτσι, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματική θεραπεία στις ΗΠΑ, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς των φαρμάκων για τη νόσο.

Επιπλέον, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ήταν μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από την πάθηση. Για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος αυτής της ασθένειας και να διευκολυνθεί η διαθεσιμότητα καλύτερων θεραπευτικών επιλογών, κυβερνήσεις από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο παρέχουν ενεργή υποστήριξη. Σύμφωνα με αυτήν την ερευνητική έκθεση, η παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκων για την επιληψία είναι πιθανό να αυξηθεί κατά,46% έως το 2027.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την επιληψία χωρίζεται σε Πρώτη γενιά σκευασμάτων, δεύτερη, τρίτη και άλλες. Η τρίτη γενιά κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, λόγω του ότι μιλάμε για φάρμακα μεγάλης αποτελεσματικότητας και λιγότερων παρενεργειών. Φάρμακα τρίτης γενιάς όπως το Lacosamide, το Brivaracetam και άλλα έχουν διεισδύσει σημαντικά στην παγκόσμια αγορά και έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στη θεραπεία της επιληψίας.

Από την άλλη πλευρά, η κατηγορία αντιεπιληπτικών φαρμάκων δεύτερης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Levetiracetam, Perampanel και Brivaracetam, κυριάρχησε στην αγορά λόγω της μεγάλης ανεκτικότητας και ασφάλειας που παρουσιάζουν. Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς φαρμάκων για την επιληψία ήταν 7,1 δισ. δολάρια το 2020.

Κορυφαίοι παίκτες όπως η Eisai Co., Ltd., UCB Inc.,  Lundbeck A/S και GW Pharmaceuticals Plc. επικεντρώνονται στην εισαγωγή φαρμάκων που έχουν μικρότερες παρενέργειες στους ασθενείς και ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα της επιληψίας. Το 2020, η Eisai Co., Ltd. ανακοίνωσε την έναρξη του Perampanel στην Κίνα για τη θεραπεία ασθενών ηλικίας 12 ετών και άνω με εν μέρει επιληπτικές κρίσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας