Οι μνήμες του περσινού "μαύρου" Νοέμβρη έχουν απλώσει ένα πέπλο φόβου πάνω από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η σιωπηλή, αλλά εμφανής και σταθερή αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών θυμίζει σε κάποιους όσα προηγήθηκαν της περσινής τραγωδίας. Από το βήμα της ΔΕΘ, πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ως ένα από τα δύο μεγάλα λάθη της ως τώρα θητείας του τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020. Η σημερινή εσπευσμένη μετάβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη συμπρωτεύουσα δημιουργεί συνειρμούς και πυροδοτεί σενάρια για τη λήψη έγκαιρων μέτρων.

Όπως έχει γράψει το iatronet, η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ανησυχητική επιβάρυνση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόσο σε αριθμό νέων διαγνώσεων, που πλησιάζουν αυτόν της Αττικής με τον τετραπλάσιο πληθυσμό, όσο και σε ό,τι αφορά την πίεση στο σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα, η διασπορά παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε γύρω από τη Θεσσαλονίκη νομούς, όπως στις ήδη "κόκκινες" Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα, ενώ σε άλλους αυξάνεται σε ανησυχητικά απότομο βαθμό. Μεταξύ αυτών είναι κυρίως η Κοζάνη και η Καστοριά, και δευτερευόντως η Χαλκιδική και η Δράμα. Στη Δυτική Μακεδονία, ιδιαίτερα, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία την τελευταία περίοδο.

Έχοντας τους πανδημικούς δείκτες και όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις σήμερα με τους διοικητές των δύο ΥΠΕ της Β. Ελλάδας (3ης και 4ης) και των νοσοκομείων, καθώς και με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ποσοστά εμβολιασμών σε κάθε περιοχή, οι τρόποι για την αύξησή τους, το άνοιγμα νέων κλινικών COVID και ΜΕΘ στα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς και άλλα θέματα οργάνωσης των νοσηλευτικών μονάδων, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της πίεσης. Στο "κάδρο" όσων καλούνται να συνδράμουν μπαίνει και η Εκκλησία, καθώς στο πρόγραμμα των υπουργών περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Ιάκωβο Αθανασίου.

Ποιοι νομοί βρίσκονται στα όρια του "κόκκινου"

Μια προσεκτική παρατήρηση των χθεσινών επιδημιολογικών δεδομένων, όπως τα  δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα μια τάση έξαρσης του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, όπως είχε συμβεί και πέρυσι. Με μοναδική ίσως εξαίρεση τη Μύκονο, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Μακεδονία. Τα μεγέθη δείχνουν πολλαπλάσια διασπορά από αυτή της πρωτεύουσας.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Θεσσαλονίκη 40,44
Ημαθία*  81,07
Πέλλα*  48,14
Πιερία*  49,71
Κοζάνη  43.94
Καστοριά 85,45 
Καβάλα*  52,03
Δράμα  62,06
Χαλκιδική   50,99
Λάρισα 48,89 
Ξάνθη 80,02 
Κεντρικός Τομέας Αθήνας  13,7
Δυτικός Τομέας Αθήνας 17,15 
Ανατολική Αττική 16,13 

(*) Νομοί σε μίνι lockdown

Θεσσαλονίκη: Η ΔΕΘ, ο δήμος και τα σενάρια για μέτρα

Το απόγευμα της Δευτέρας άναψαν και πάλι έπειτα από πολλούς μήνες τα φώτα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου. Το όργανο συνεδρίασε με υβριδικό τρόπο και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι επανήλθαν στα έδρανα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν διαδικτυακά.

Το μήνυμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να περάσει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτογραφία), δεν συμβάδιζε με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην πόλη, το τελευταίο διάστημα: Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 15% στα ενεργά κρούσματα και στις νοσηλείες. "Αυτό μας δείχνει ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ", ανέφερε και συνέστησε αυξημένη προσοχή, καθώς η κοινωνία έχει ανοίξει και ο κόσμος έχει επιστρέψει.

Ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε τα κρούσματα της Δευτέρας, που ήταν 341 για την Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στα 369 της Αττικής με τετραπλάσιο πληθυσμό. Χθες, Τρίτη, εκτοξεύτηκαν στα 449, έναντι 544 της πρωτεύουσας. Η ανησυχία είναι διάχυτη, για τον επιπλέον λόγο ότι, όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, η όποια επίπτωση της αυξημένης κινητικότητας στην πόλη λόγω της ΔΕΘ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Η 85η ΔΕΘ, που επανήλθε μετά από δύο χρόνια, προσέλκυσε συνολικά 87.600 επισκέπτες, σχεδόν το 1/3 των επισκεπτών της 84ης διοργάνωσης, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι τοπικοί φορείς "ξορκίζουν" προς το παρόν το ενδεχόμενο του μίνι lockdown, αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως αν η αυξητική τάση συνεχιστεί, μια τέτοια εξέλιξη δύσκολα θα αποτραπεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος, η αύξηση της διασποράς παρατηρείται κυρίως στον κεντρικό δήμο, όπου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, και "φλερτάρει" πλέον με τα 1.800 κρούσματα, λίγο λιγότερα από αυτά που σε προηγούμενα κρούσματα έφεραν τα περιοριστικά μέτρα.

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν και πάλι τις 30 σε κάθε εφημερία, έπειτα από μια περίοδο που είχαν υποχωρήσει στην περιοχή των 20. Ανησυχητικές ενδείξεις προκύπτουν και από τις εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο αναφοράς για παιδιά με COVID, το "Ιπποκράτειο". Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Open, σε αυτό νοσηλεύονται 8 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών ως 8 ετών. Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης η πίεση αυξάνεται σημαντικά, καθώς δέχονται και περιστατικά από γειτονικούς νομούς, με τους υγειονομικούς φορείς, ωστόσο, να αναφέρουν πως υπάρχουν εφεδρείες που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Τα χθεσινά στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, έδειξαν ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της (από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ως τον Έβρο). Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID-19 έφτασαν τους 248, 27 περισσότεροι από τους 221 της προηγούμενης μέρας. Από αυτούς οι 202 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 81,5%). Οι 51 από τους 53 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι επίσης ανεμβολίαστοι (96,2%), ενώ στο σύνολό τους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι 22 που νοσηλεύονται σε θαλάμους με μάσκα υψηλής ροής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος