Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυστηροποίησε τις παγκόσμιες οδηγίες του για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση μετά το 2005. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία του ανθρώπου.

Ο καθαρός αέρας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν υπάρχουν τώρα πολύ ισχυρότερες αποδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει διαφορετικές πτυχές της υγείας ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι εκτιμάτο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο ΠΟΥ μείωσε τα επίπεδα συνιστώμενης έκθεσης σε σημαντικά ρυπογόνα όπως όζον, μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και την απώλεια εκατομμυρίων πιο υγιών ετών ζωής.

Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, στα παιδιά αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργικότητα πνευμόνων, αναπνευστικές λοιμώξεις και επιδείνωση άσθματος. Στους ενήλικες ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό είναι οι πιο συνήθεις αιτίες πρόωρου θανάτου που αποδίδονται στη ρύπανση και αναδύονται ενδείξεις και για άλλες επιπτώσεις όπως διαβήτη και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο εμφανής σε χώρες και πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος.

Καλεί τις χώρες να κάνουν σταδιακή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας με τελικό στόχο να παραμένουν εντός των συνιστώμενων επιπέδων ρύπανσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα