Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα άτομα που πάσχουν από αυτήν. Και το γεγονός ότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη σωστή διαχείρισή της, ενώ ταυτόχρονα η ίδια η πάθηση περιορίζει σημαντικά το τι μπορούμε να φάμε... αυτό κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Ακόμα χειρότερα, η πάθηση μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές τροφές που θα προκαλέσουν έξαρση συμπτωμάτων για τον καθένα. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος "σωστός" διατροφικός κανόνας είναι το "Καταναλώστε ό,τι δεν σας ενοχλεί". Ας δούμε, όμως, και μερικές πιο γενικές συμβουλές, βασισμένες σε εμπειρίες μεγάλης μερίδας των ασθενών.

Αρχικά, μην περιορίζετε εντελώς διατροφικές ομάδες

Αν, για παράδειγμα, κάποιο συγκεκριμένο λαχανικό (όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι) προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων σας, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κόψετε τα λαχανικά. Δοκιμάστε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών και φτιάξτε την διατροφή σας βάσει αυτών που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Μην ξεχνάτε τον σίδηρο

Μια έξαρση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εξοντωτική, επειδή ο οργανισμός μπορεί να μείνει με μειωμένο αριθμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία που θα προκληθεί από αυτή την έλλειψη σιδήρου θα σας εξαντλήσει ακόμα περισσότερο, συνεπώς μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα συμπληρωμάτων. Τα άλιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος, τα θαλασσινά και ο κρόκος του αυγού είναι καλές διατροφικές πηγές σιδήρου, που ίσως να είναι πιο εύκολες για το στομάχι σας.

Τα smoothies είναι φίλοι μας

Είναι πολύ εύκολοι τρόποι να προσθέσουμε έξτρα θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, σε μια μορφή που είναι πιο εύκολη για το στομάχι μας να τη διαχειριστεί. Η ελκώδης κολίτιδα, επίσης, αφυδατώνει πολύ εύκολα τον οργανισμό, συνεπώς μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λακτόζη;

Αν το γάλα προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων, εξερευνήστε vegan εναλλακτικές - όχι μόνο στο γάλα, αλλά και στο τυρί. Βέβαια, τα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα αλλά και το γιαούρτι μπορεί να είναι πιο εύκολα στην πέψη.

Τα προβιοτικά βοηθούν πολύ

Τα καλά βακτήρια που φροντίζουν για την καλύτερη υγεία του εντέρου μας βρίσκονται φυσικά στο γιαούρτι, αλλά κυκλοφορούν ευρέως και σε μορφή συμπληρώματος. Θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά αν έχετε διάρροια ή αν λαμβάνετε αντιβίωση.

Αποφύγετε τις φυτικές ίνες σε περιόδους έξαρσης

Αν έχετε παρατηρήσει ότι σας πειράζουν όταν τα συμπτώματά σας είναι ιδιαίτερα έντονα, καλύτερα να μην τρώτε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους αλλά και φρούτα. Καθώς τα φρούτα χωνεύονται σχετικά πιο εύκολα, ξεφλουδίστε τα για να γλιτώσετε αρκετές φυτικές ίνες.

Μαγειρέψτε τις τροφές που προκαλούν αέρια

Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα φασόλια. Είναι δύσκολες τροφές για την πέψη και μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, ακόμα και διάρροια. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για πολύ υγιεινές τροφές που προσφέρουν μεγάλες ποσότητες από απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Η καλύτερη ιδέα είναι να τα μαγειρέψετε αρκετά - θα χάσουν ένα κομμάτι των βιταμινών τους, αλλά και πάλι θα είναι καλύτερο από το τίποτα. Επίσης, θα είναι ακόμα ένας τρόπος να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και ψυχολογικά.

Τρώτε τακτικά μικρές μερίδες

Καθώς το πρήξιμο και οι κράμπες μπορούν να εμφανιστούν πολύ εύκολα, μπορείτε να τις προλάβετε με το να τρώτε πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για τρία μεγάλα. Έτσι θα πιέσετε λιγότερο τον οργανισμό σας, προσφέροντάς του παράλληλα θρεπτικά συστατικά σε σταθερή βάση.

Καταγράψτε τι βοηθά και τι όχι

Θα είναι όχι μόνο πολύ βολικό για να βλέπετε πώς εξελίσσεται η πάθηση, αλλά και στην περίπτωση που χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποτε διαιτολόγο. Είναι πληροφορίες που πιθανότατα θα βοηθήσουν και τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]