Nέα έρευνα του  Texas A&M University Health Science Center, υποδεικνύει ότι το σπανάκι θα μπορούσε να εμποδίζει τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes, και εξέτασε τη σχέση μεταξύ σπανακιού, υγείας των εντέρων και το αποτέλεσμα στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο για οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση.

Στη συνέχεια έδωσαν αγωγή με αντιφλεγμονώδη για να εμποδίσει τη δημιουργία επιπλέον όγκων στο δωδεκαδάχτυλο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το σπανάκι θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου σε αυτούς τους ασθενείς καθυστερώντας την ανάγκη για αφαίρεση παχέος εντέρου και παρατεταμένη αγωγή με φάρμακα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καταστολή όγκων από το σπανάκι ενέπλεκε αυξημένη ποικιλία στο εντερικό μικροβίωμα και αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση για να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης διαπίστωσαν, ότι λιπαρά οξέα που συνδέονται με τη φλεγμονή έφτασαν σε ωφέλιμο επίπεδο μετά τη διατροφή με σπανάκι.

Αφού έδωσαν κατεψυγμένο σπανάκι σε πειραματόζωα με την πάθηση για 26 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική δραστηριότητα κατά των όγκων στο παχύ και το λεπτό έντερο. Ανακάλυψαν ότι η καταστολή του όγκου από το σπανάκι αφορούσε αυξημένη ποικιλία όσον αφορά το εντερικό μικροβίωμα.

Ο Roderick Dashwood,δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το σπανάκι μπορεί να είναι προστατευτικό και για ανθρώπους που δεν έχουν οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση. Εξηγεί ότι για δεκαετίες η έκθεση σε καρκινογόνα μέσω της διατροφής και του περιβάλλοντος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων στο πεπτικό και αυτό μπορεί  να οδηγήσει στην εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο αργότερα, κάτι που μπορεί να εξελιχτεί σε καρκίνο.

Πηγές: Gut Microbes