Η ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του μαστογραφικού ελέγχου κάθε γυναίκας δεν επαφίεται μόνο στην εμπειρία του ειδικού ακτινοδιαγνώστη, αλλά υποβοηθείται απόλυτα και από την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, με την τελευταία λέξη τόσο για τους τρσδιάστατους υπέρηχους, όσο και για  την πλέον εξελιγμένη ελαστογραφία.

«Ένα σύγχρονο Κέντρο Μαστού» θα μας πει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης και Διάγνωσης «δεν πρέπει να φείδεται εξόδων προκειμένου η κάθε γυναίκα που εξετάζεται να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η γρήγορη απεικόνιση του μαστού της, ο μειωμένος χρόνος εξέτασης και φυσικά η αξιόπιστη  διάγνωση, υποβοηθούμενη πλέον και από τις πλέον εξελιγμένες διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το Κέντρο, στο οποίο μια γυναίκα θα καταφύγει για τον ετήσιο μαστολογικό της έλεγχο θα πρέπει σε συνδυασμό με ψηφιακό μαστογράφο με τομοσύνθεση να διαθέτει υπερηχογράφο με δυνατότητα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, όπως ο Mach 20 Supersonic της Hologic.

Ο κ. Μαλακάσης προσθέτει στη συνέχεια πως «Οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας, ειδικά στην περίπτωση ύπαρξης πυκνών  μαστών, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα ‘’αποκάλυψης’’ κάθε ευρήματος κακοήθειας, προλαμβάνοντας τις καρκινικές αλλοιώσεις που ενδεχόμενα έχουν επιχειρήσει με «καμουφλάζ» να διαφύγουν  του μαστογραφικού ελέγχου».

Έτσι,  εφόσον υπάρξουν ύποπτα ευρήματα στον απλό υπέρηχο που θα απαιτήσουν διερεύνηση με τις συγκεκριμένες τεχνικές, για το αν πρέπει να σταλούν για βιοψία ή όχι, αυτές να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Η μεν ελαστογραφία θα διερευνήσει τη σκληρότητα του πιθανού ευρήματος και θα το κατατάξει είτε στα προς βιοψία είτε στα προς παρακολούθηση περιστατικά, ο δε τρισδιάστατος υπέρηχος θα περιγράψει ακριβώς το ακριβές μέγεθος του ευρήματος, τα όρια και τη μορφολογία του.

Παράλληλα ο κ. Μαλακάσης δεν παραλείπει να επιστήσει την προσοχή στις γυναίκες, οι οποίες είτε λόγω διακοπών, είτε λόγω φόβου από τον κορωνοϊό έχουν αμελήσει τον ετήσιο μαστολογικό τους έλεγχο, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά, ότι λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα ώστε οι εξετάσεις να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.