Η υγεία ενός ζευγαριού είναι συνδεδεμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα που εστίασε σε παντρεμένα ζευγάρια στην Ιαπωνία και την Ολλανδία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι σύζυγοι έχουν υψηλού βαθμού κοινά σημεία, όχι μόνο στις συνήθειες του τρόπου ζωής αλλά στο σχήμα του σώματος, στην αρτηριακή πίεση, ενώ υπάρχουν και περιστατικά ορισμένων νόσων που είναι κοινές μεταξύ τους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ελκυόμαστε από ανθρώπους παρόμοιας κοινωνικής τάξης, εκπαιδευτικού υποβάθρου, φυλής και σωματικού βάρους.

Ονομάζεται επιλεκτικό ζευγάρωμα και σημαίνει ότι οι σύζυγοι συχνά είναι γενετικά παρόμοιοι. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν περιβαλλοντικούς παράγοντες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ερευνητές εξέτασαν 5.391 ζευγάρια από την Ιαπωνία και 28.265 από την Ολλανδία.

Ζευγάρια από τις δυο χώρες είχαν παρόμοιες συνήθειες του τρόπου ζωής και σωματικά χαρακτηριστικά όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, βάρος, περίμετρο μέσης και Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ζευγάρια είχαν παρόμοια αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Επίσης φάνηκαν σχετιζόμενα περιστατικά υπέρτασης, διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.

Πολλοί από τους συσχετισμούς ήταν μεταξύ ζευγαριών που έμοιαζαν λίγο γενετικά και πολύ στον τρόπο ζωής τους-κάτι που υποδεικνύει τη σημασία των υγιεινών επιλογών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA