Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Χαρίλαος Χουρπιλιάδης, του Karolinska Institutet και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν έρευνα με στοιχεία 211.200 συμμετεχόντων από την κοόρτη Apolipoprotein-Related Mortality Risk.

Εξετάστηκαν αν βιοδείκτες μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπιδίων και απολιποπρωτείνης συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 16.256 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές που συνδέονται με στρες, σε διάστημα 21 ετών κατά μέσον όρο.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για όλες τις ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, ενώ μειωμένος κίνδυνος φάνηκε σε σχέση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για άντρες και γυναίκες και για όλες τις διαταραχές που μελετήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια 20 ετών πριν τη διάγνωση, ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές που συνδέονται με στρες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Δέκα χρόνια πριν τη διάγνωση είχαν υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτείνης A-1 και B έναντι της ομάδας ελέγχου.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]