Η αυξημένη χοληστερόλη είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, καθώς και για άλλες σχετικές παθήσεις. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, όμως, είναι κάτι που μπορούμε να ρυθμίσουμε υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες.

Όχι άλλα τρανς λιπαρά

Είναι ακόμα πιθανό να τα βρούμε σε ορισμένα προϊόντα, συνεπώς πρέπει να τσεκάρετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Αποφύγετε προϊόντα που αναφέρουν ότι περιέχουν ʺμερικώς υδρογονωμένα λίπηʺ.

Χάστε λίγο βάρος

Δεν χρειάζεται κάποια ακραία αλλαγή στα κιλά σας για να αρχίσει να πέφτει η ʺκακήʺ LDL χοληστερόλη σας. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε σωστά βάρος (και να το διατηρήσετε) είναι η γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή και ο καλός ύπνος.

Κάντε αερόβια άσκηση

Θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες. Ξεκινήστε αργά αν είστε αρχάριοι ή αν έχετε καιρό να ασχοληθείτε με γυμναστική. Δοκιμάστε τρέξιμο για 10 λεπτά μέσα στην ημέρα με μέτρια ένταση, και ʺχτίστεʺ την προπόνησή σας σταδιακά, όσο βλέπετε να χτίζονται και οι δυνάμεις σας.

Καταναλώστε άφθονες φυτικές ίνες

Τις βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, συγκεκριμένα, προλαμβάνουν την απορρόφηση χοληστερόλης. Μια έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 5-10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών είχαν μειωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Φάτε περισσότερο ψάρι

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών ω-3, τα οποία προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τα επίπεδα της ʺκαλήςʺ HDL χοληστερόλης.

Προτιμήστε ελαιόλαδο

Σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαρά (ζωικά και φυτικά) το ωμό ελαιόλαδο είναι και το πιο υγιεινό. Ειδικά όμως αν συνηθίζετε να τρώτε φαγητά με πολύ βούτυρο, η αντικατάστασή του από ελαιόλαδο μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε την LDL χοληστερόλη μέχρι και 15%.

Κάντε κάτι για το στρες

Χαλαρώστε, περάστε λίγο χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα – ή κάντε λίγη γυμναστική. Το άγχος μπορεί να κάνει τη χοληστερόλη να αυξηθεί.

Χρησιμοποιήστε μυρωδικά στο φαγητό

Είναι τέλειος τρόπος να μειώσετε (ή και να κόψετε) το αλάτι, που θα βοηθήσει πολύ την υγεία της καρδιάς σας. Επιπλέον, όμως, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά όπως το σκόρδο, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι περιέχουν συστατικά που επίσης μπορούν να ωφελήσουν με τις τιμές της χοληστερόλης.

Κόψτε το κάπνισμα

Είναι από τις χειρότερες συνήθειες επειδή επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με κάθε πιθανό τρόπο.  Αν σταματήσετε το κάπνισμα, η ʺκαλήʺ σας χοληστερόλη θα αυξηθεί σε βάθος χρόνου. Αλλά, αλήθεια, ολόκληρος ο οργανισμός σας θα είναι ευγνώμων αν το κάνετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά