Το σκάνδαλο γύρω από τα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης με βάση το κόκκινο ρύζι μούχλας στην Ιαπωνία έχει επηρεάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.

Τουλάχιστον 157 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για λόγους που σχετίζονται με τη λήψη του, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας στο Τόκιο.

Η παρασκευάστρια εταιρεία Kobayashi Pharmaceutical, η οποία είχε αναφέρει 114 νοσηλείες την Παρασκευή, επιβεβαίωσε τον νέο αριθμό χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία είχε επίσης δηλώσει την Παρασκευή ότι διερευνώνται πέντε θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τη χρήση των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης με βάση το κόκκινο ρύζι μούχλας ήταν ελεύθερα διαθέσιμο προς πώληση στην Ιαπωνία. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακάλεσε πέντε προϊόντα αφού άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία με νεφρικά προβλήματα μετά τη λήψη τους.

Η Kobayashi Pharmaceutical εξήγησε ότι ένα δυνητικά τοξικό οξύ που παράγεται από τη μούχλα είχε ανακαλυφθεί σε ένα από τα εργοστάσιά της.

Η Kobayashi Pharmaceutical είχε προμηθεύσει ρύζι με κόκκινη μούχλα σε περίπου 50 άλλες εταιρείες στην Ιαπωνία και σε δύο εταιρείες στην Ταϊβάν, ορισμένες από τις οποίες προχώρησαν σε δικές τους ανακλήσεις.

Τα ανακληθέντα προϊόντα περιέχουν όλα ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με κόκκινη μούχλα. Το κόκκινο ζυμωμένο ρύζι - το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με τις κόκκινες ποικιλίες ρυζιού - χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ασία για τον χρωματισμό τροφίμων όπως μαρινάδες για σαλάτες, ψωμί και πάστα σόγιας, αλλά και ως φάρμακο.

Το σκάνδαλο στην Ιαπωνία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ιαπωνικών εφημερίδων εδώ και μέρες και αποτελεί αντικείμενο ζωηρής συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Κυκλοφορούν επίσης ιστορίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω