Η χορήγηση του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη σε εγκύους που διαγιγνώσκονται με προεκλαμψία στις 26-32 εβδομάδες κύησης, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην παράταση της εγκυμοσύνης, αναφέρει νέα έρευνα στο BMJ.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η κύηση παρατάθηκε κατά μια εβδομάδα στην ομάδα αγωγής σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που δεν υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη αγωγή, αλλά το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό και δείχνει προς την κατεύθυνση της ανάγκης για νέες έρευνες.

Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές έρευνες, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την έγκυο και το παιδί.

Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η μετφορμίνη θα μπορούσε να αποτελεί πιθανή αγωγή για την προεκλαμψία.

Η δοκιμή έλαβε χώρα σε μεγάλο νοσοκομείο του Κέιπ Τάουν και αφορούσε 189 εγκύους που παρακολουθούνταν συχνά για προεκλαμψία.

Οι γυναίκες επιλέχτηκαν να ενταχθούν στη μελέτη όταν διένυαν την 29η εβδομάδα κύησης. Καμία δεν είχε διαβήτη ούτε χρησιμοποιούσε τότε μετφορμίνη.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. 90 έλαβαν μετφορμίνη και 90 placebo σε καθημερινή βάση μέχρι τον τοκετό.

Ο μέσος χρόνος από  την τυχαιοποίηση έως τον τοκετό ήταν 17,7 ημέρες στην ομάδα μετφορμίνης και 10,1 ημέρες στην ομάδα του placebo- μέση διαφορά 7,6 ημερών. Ωστόσο, αυτή η διάφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Έγιναν δυο ακόμα αναλύσεις. Η πρώτη σε γυναίκες που συνέχισαν να λαμβάνουν μετφορμίνη σε οποιαδήποτε δόση, έδειξε παράταση της κύησης κατά 9,6 ημέρες κατά μέσον όρο και η δεύτερη, σε γυναίκες που έλαβαν την πλήρη δόση του φαρμάκου, έδειξε ότι είχαν παράταση 11,5 ημερών κατά μέσον όρο.

Και τα δυο αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά.

Πρόκειται για ισχυρή και καλά σχεδιασμένη έρευνα, αλλά οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς