Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά από γαλακτοκομικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους που δεν καταναλώνουν ευρέως τέτοιου είδους προϊόντα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση λιπαρών γαλακτοκομικών σε 4.150 άτομα ηλικίας 60 ετών . Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία σε μία χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο.
Στη συνέχεια, οι ειδικοί παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 16 χρόνια κατά μέσο όρο, για να παρατηρήσουν πόσοι είχαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα σοβαρά περιστατικά στο κυκλοφορικό τους και πόσοι από αυτούς πέθαναν.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και άλλες ασθένειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένου λιπαρού οξέος - ενδεικτικά της υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών λιπαρών - είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στη συνέχεια, η ομάδα επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα και σε άλλους πληθυσμούς αφού συνδύασε τα σουηδικά αποτελέσματα με 17 άλλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 43.000 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kathy Trieu, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο George, δήλωσε ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών τροφίμων, ιδίως των προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά.
Σύμφωνα με την ίδια "Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μείωση του λίπους από τα γαλακτοκομικά ή η αποφυγή εντελώς των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς".

Η Alice Lichtenstein, διευθύντρια και ανώτερη επιστήμονας στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, δήλωσε στο CNN ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της ήταν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. "
Είπε ότι τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι η ομάδα με τον υψηλότερο βιοδείκτη πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων είχε, μεταξύ άλλων, σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ, ήταν πιο σωματικά δραστήρια, είχε χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος, χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και ψαριών και χαμηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος κ.λπ.  Παράγοντες δηλαδή που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα στοιχεία έδειξαν σχέση που δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

Πηγές:
PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;