Το ανθρώπινο σώμα μυρίζει άσχημα κάποιες φορές. Όταν μένει άπλυτο για πολύ καιρό. Μετά από μια έντονη προπόνηση. Όταν έχει ζέστη και κοιμόμαστε, και το πρωί νιώθουμε πως είμαστε φτιαγμένοι κατά 95% από ιδρώτα. Και ξέρουμε πως αυτό είναι φυσιολογικό, και ένα γρήγορο ντους θα βοηθήσει να νιώσουμε πιο φρέσκοι από ποτέ.

Τι γίνεται όμως όταν παρατηρήσουμε πως η κακοσμία μας είναι πιο έντονη από ό,τι συνήθως; Ή πιο έντονη σε σχέση με εκείνη των άλλων; Αν παρατηρήσουμε κάποια ξαφνική αλλαγή, μπορεί να ιδρώνουμε περισσότερο από το κανονικό - αλλά μπορεί να υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα από πίσω;

Τι προκαλεί την κακοσμία του σώματος;

Η απλή απάντηση είναι ο ιδρώτας. Το σώμα μας έχει δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων: εκκρινείς και αποκρινείς. Ο ρόλος που παίζει ο ιδρώτας είναι σημαντικός, καθώς με το που εξατμίζεται δροσίζει την επιδερμίδα μας όταν ζεσταινόμαστε. Οι εκκρινείς αδένες βρίσκονται παντού στο σώμα, ενώ οι αποκρινείς στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Ο ιδρώτας που παράγουν είναι πιο πηκτός, με γαλακτερή σύσταση. Ο ιδρώτας κανονικά δεν έχει μυρωδιά. Αυτό που τον κάνει να μυρίζει άσχημα είναι όταν ο ιδρώτας από τους αποκρινείς αδένες έρχεται σε επαφή με βακτήρια του δέρματος.

Τα άτομα που ιδρώνουν περισσότερο από το φυσιολογικό μπορεί να πάσχουν από υπεριδρωσία. Είναι σχετικά σπάνια πάθηση και συμβαίνει χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που ο οργανισμός μας μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά να παράγει περισσότερο ιδρώτα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ιδρώνουν πολύ περισσότερο, όπως και τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό. Το στρες, ορισμένα φάρμακα αλλά και το αλκοόλ παίζουν επίσης ρόλο στη μυρωδιά του ιδρώτα μας.

Υπάρχει, όμως, και μια πιο απλή και συνηθισμένη εναλλακτική: Η διατροφή μας. Πολλά φαγητά αλλάζουν τον τρόπο που μυρίζει ο ιδρώτας μας. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι μερικά από αυτά. Το κόκκινο κρέας, επίσης, μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη εφίδρωση σε κάποια άτομα, ειδικά αν έχει μαριναριστεί με μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς.

Ένα ντους και η χρήση αποσμητικού συνήθως λύνουν το πρόβλημα, έστω προσωρινά. Αν όμως αντιμετωπίζετε πολύ συχνή εφίδρωση, ίσως να χρειάζεστε περισσότερο πειραματισμό μέχρι να βρείτε ένα προϊόν που να σας βολεύει αλλά και να μην ερεθίζει το δέρμα σας.

Προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά ρούχα, τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν παγιδεύουν υγρασία, η οποία θα κάνει την κακοσμία χειρότερη. Επίσης να ξυρίζετε τις τρίχες από τις μασχάλες σας, για να εξατμίζεται πιο γρήγορα ο ιδρώτας και να μην προλαβαίνει να δημιουργείται η μυρωδιά. Τέλος, για περιπτώσεις που η κακοσμία δεν υποχωρεί με τίποτα, μπορεί να γίνει θεραπεία με ενέσεις Botox.