Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοινώσε την Τρίτη την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας- σχέδιο που στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τα περιστατικά και τους θανάτους κατά 7%- πριν το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η στρατηγική θα μπορούσε να σώσει 200.000 ζωές και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις αναπηρίες που προκαλούνται από τη βακτηριακή μορφή της νόσου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οπουδήποτε συμβεί η μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρος και φοβερή. Επιτίθεται γρήγορα, έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία και προκαλεί καταστροφικές εξάρσεις.

Είναι καιρός να καταστείλουμε τη μηνιγγίτιδα παγκοσμίως, μια και για πάντα, επεκτείνοντας επειγόντως την πρόσβαση σε υπάρχοντα εργαλεία, όπως εμβόλια, με αιχμή του δόρατος τη νέα έρευνα και καινοτομία για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των αιτιών της νόσου, καθώς και να βελτιώσουμε την αποκατάσταση σε όσους έχουν προσβληθεί.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλεί περίπου 250.000 θανάτους κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσει σε επιδημίες που εξαπλώνονται γρήγορα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η νόσος σκοτώνει 1 στους 10 ανθρώπους που προσβάλλει, κυρίως παιδιά και νέους, και αφήνει το 20% με μόνιμη αναπηρία, όπως σπασμούς και απώλεια όρασης.

Ο Dr. Aboubacar Kampo, της UNICEF, δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να τερματίσουμε όλες τις παιδικές νόσους που μπορούν να προληφθούν, όπως τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα