Το ξέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσουν τα ζωάκια μας, καθώς οι συνέπειες για την υγεία τους μπορεί να είναι σφοδρές. Η σοκολάτα, ας πούμε, είναι εντελώς απαγορευτική για τα σκυλιά, επειδή μπορεί να γίνει μέχρι και θανάσιμη. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τα κατοικίδιά μας, που τους αγνοούσαμε;

Τα κρίνα, αλλά και πολλά άλλα φυτά

Πολλές φυτικές τροφές θα αναστατώσουν το στομάχι του κατοικιδίου σας, αλλά ορισμένες είναι πιο επικίνδυνες. Το κρίνο, το γκι, η τουλίπα, οι αζαλέες και τα χρυσάνθεμα είναι όλα δηλητηριώδη για τα ζωάκια σας.

Χοντρό αλάτι

Σε περίπτωση που χιονίζει και υπάρχει πάγος στους δρόμους, είναι πιθανό να υπάρχει χοντρό αλάτι πεταμένο για να τον λιώσει. Αυτό το αλάτι μπορεί να κολλήσει στις πατούσες του ζώου σας, και αργότερα να το φάει, προκαλώντας συμπτώματα από εμετούς μέχρι και σπασμούς.

Τα καπνικά

Οποιοδήποτε προϊόν με νικοτίνη μπορεί να βλάψει σοβαρά τα ζώα σας, συνεπώς φροντίστε τα τσιγάρα σας να μην βρίσκονται σε σημείο που θα μπορούσαν να τα φάνε. Βέβαια, και ο καπνός του τσιγάρου δεν κάνει καλό στο κατοικίδιό σας, οπότε ίσως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να το κόψετε.

Οι βιταμίνες και τα ανθρώπινα φάρμακα

Προσέξτε να μην βρίσκονται σε σημείο που να μπορεί να τα βρει το κατοικίδιό σας, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα για άνθρωπο δεν είναι κατάλληλο για ζώα, και μάλιστα μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνα συμπτώματα, όπως εσωτερική αιμορραγία.

Τσίχλες

Οι τσίχλες περιέχουν ξυλιτόλη, η οποία είναι δηλητηριώδης για τους σκύλους. Φροντίστε να μην αφήνετε τσίχλες ή αρωματικά αναπνοής σε μέρη που μπορεί να τα βρει ο σκύλος σας.

Αντηλιακό και αντικουνουπικά σπρέι

Το αντηλιακό, αν κατά λάθος φαγωθεί από το ζωάκι σας, μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Το σπρέι για τα κουνούπια, από την άλλη, περιέχει χημικά που είναι τοξικά για τα ζώα και μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Αιθέρια έλαια

Τα περισσότερα είναι τοξικά για τις γάτες, και δεν εννοούμε μόνο αν τα φάνε κατά λάθος. Εννοούμε ότι και οι αναθυμιάσεις τους μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Καλή ιδέα, επίσης, είναι να αποφεύγετε και τα σαπούνια με αιθέρια έλαια, όπως και τις μπάρες σαπουνιών γενικά. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αν φαγωθούν.

Χημικά που βρίσκονται στο σπίτι

Το αντιψυκτικό είναι θανατηφόρο για τα κατοικίδια, και υγρά όπως το νέφτι μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα ή και να είναι θανατηφόρα αν καταναλωθούν. Οι περισσότερες μπογιές θα αναστατώσουν το στομάχι τους, αλλά κάποιες περιέχουν βαρέα μέταλλα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά. Τα καθαριστικά του μπάνιου πρέπει να βρίσκονται όλα σε κλειδωμένο ντουλάπι.

Χημικά για τον κήπο

Αν έχετε κήπο και χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε χημικό, ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες για το πόσος καιρός πρέπει να περάσει μέχρι η περιοχή να είναι ασφαλής για τα κατοικίδιά σας και κρατήστε τα μέσα. Τα χημικά των φυτοφαρμάκων, για παράδειγμα, κολλούν στο τρίχωμα και όταν τα ζώα τα γλείψουν, αναστατώνεται το στομάχι τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Επιστολή Τσέτη στο προεδρείο του ΣΕΒ: Ψήφος και με τηλεδιάσκεψη
Ενημερωτική εκδήλωση ‘’Υγεία Πνευμόνων’’ της FairLife L.C.C.